Beeld

De nieuwe PS4 Pro speelt geen UHD Blu-ray

Gisteren heeft Sony zijn updates van de PS4 aangekondigd: de PS4 Slim en de PS4 Pro. De PS4 slim is een slankere versie van de huidige PS4, maar de PS4 Pro (eerder gekend onder de codenaam PS4 Neo) is een nieuwere krachtpatser die de weg moet openen naar betere beeldkwaliteit.

Daarvoor kreeg de PS4 Pro een CPU met hogere kloksnelheid, een nieuwe GPU die dubbel zo sterk is als de huidige PS4 en werd er een harde schijf van 1TB voorzien. Daarmee zal de PS4 Pro in staat zijn om te games te spelen in Ultra HD (ook gekend als 4K). Dat betekent een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, oftewel vier keer meer detail dan Full HD, de resolutie die de huidige PS4 gebruikt.  Al dat detail kan een flinke upgrade zijn voor je spelervaring, zeker als je dichtbij je tv zit, of als je gamet op groot formaat, we denken dan aan 50 inch en groter.

Maar dat is niet alles. De PS4 krijgt ook ondersteuning voor HDR gaming en video. Die verbetering komt overigens niet enkel naar de nieuwe PS4 Pro, maar ook naar de PS4 Slim en via een software update naar de originele PS4.

Dat is zeker een flinke gaming upgrade, maar hoe zit het met de schijfspeler in de nieuwe PS4 Pro? Teleurstelling alom: de PS4 Pro ondesteunt geen Ultra HD Blu-ray. En dat is op zijn minst verrassend te noemen. Sony heeft jaren geleden met de PS3 een enorme boost heeft gegeven aan Blu-ray, en is altijd een grote supporter geweest van de schijven. De PS4 Pro ondersteunt HDR en Ultra HD, dus de hardware lijkt alvast aanwezig te zijn. En vermits een maand geleden de Xbox One S verscheen met Ultra HD Blu-ray-speler ingebouwd, stond ondersteuning voor het nieuwe formaat in de ‘zo goed als zeker’ kolom van elke geruchtenlijst. Maar niet dus.

De PS4 Slim is beschikbaar vanaf 15 september 2016 voor 299 euro, de PS4 Pro verschijnt op het toneel vanaf 10 november 2016 en zal 399 euro kosten.

PS4 Pro spec:

PS4 Slim spec:

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.