Mobile

Test: Samsung Galaxy S6 Edge

Je kan het niet de opvallendste mobiele productlancering noemen van 2014, de presentatie van de Galaxy Note 4 Edge. Dit niet echt bekend toestel bleek achteraf de wegbereider voor het nieuwe Samsung-vlaggenschip, de Samsung Galaxy S6 Edge.

Een blik op de foto’s bij deze review volstaat om te verklaren waar het Edge-suffix op slaat: het scherm is niet helemaal vlak maar is afgerond. Bij de Note 4 was dat slechts aan één kant, bij de S6 Edge is die curve er zowel links als rechts. Allemaal leuk en wel, maar blijft natuurlijk de vraag: waarom?

,

Samsung lanceert dit voorjaar eigenlijk twee topmodellen. Naast de Edge-versie is er een ‘gewone’ Galaxy S6, voor zij die hun smartphones toch liever conventioneel gevormd verkiezen.

Gegeven dat het prijsverschil tussen de twee versies 150 euro bedraagt, is het toch goed om weten dat onder de motorkap ze quasi identiek zijn. Zelfde chipset, zelfde geheugen, en – zo blijkt uit benchmarks – nagenoeg dezelfde prestaties. Ook de camera verschilt niet. Het voordeel aan deze aanpak is helderheid. Je weet precies waar je voor bijbetaalt bij de S6 Edge: het afgeronde scherm.

,

Historisch hadden de Galaxy S-toestellen naar ons gevoel altijd een probleem met hun uitstraling. Hoewel het ontegensprekelijk telefoons van de bovenste rang waren, wist Samsung dat niet altijd in de materialenkeuze te laten overkomen. Je had niet altijd het gevoel dat je een premiumtoestel in handen had. Al was de S5 wel een behoorlijk grote stap in de juiste richting.

Hoe zit het nu met de S6? Een opvallend designelement bij de S6 Edge is de metalen rand rondom de telefoon. Bij de Edge is de rand best sierlijk en aan de zijkanten vrij dun, net vanwege het gebogen scherm. Het geeft het apparaat al meteen wat meer uitstraling, vinden wij.

Als je hem vastpakt, valt op dat aan de hoeken de rand een klein beetje hoger komt dan de voorkant. Wellicht is dat gedaan om het scherm te beschermen bij een val en krassen, want door die kleine uitsteeksel maakt het scherm van de S6 Edge nooit rechtstreeks contact met een tafel, als je het toestel omgekeerd neerlegt.

De achterkant is uit een glanzende glaslaag die op basis van een week of zo dagelijks gebruik goed bestand lijkt tegen krassen. Het is ook wel zo dat als je de S6 Edge op een tafel legt, die achterkant het tafeloppervlak maar gedeeltelijk raakt. De lens van de camera steekt enkele millimeters uit en voorkomt dat het toestel plat kan liggen.

Die uitstulping is trouwens toch wel een (klein) minpuntje dat het design wat ontsiert. Een vlakke achterkant was mooier geweest – al valt de lens in gebruik eigenlijk nauwelijks op.

Wat heel knap is aan de voorkant is dat het scherm naadloos overgaat in de randen, ook aan de curves. In je hand voelt de S6 Edge daarom heel bijzonder. Het klinkt misschien wat raar, maar regelmatig betrapte ik mezelf op het betasten van die curves, net omdat het heel anders en zachter aanvoelt dan de klassieke randen op een doorsnee smartphone. Bijzonder.

,

Het afgeronde scherm zou minder spectaculair zijn als het niet een Super AMOLED-paneel bevatte die 1.440 x 2.560 pixels toont. Vertaalt naar pixels per inch, spreken we hier over een waanzinnig hoge waarde van 557. Wie hier nog pixels op kan onderscheiden, heeft een vergrootglas vast.

De AMOLED-technologie wordt al lange tijd door Samsung gebruikt en kenmerkt zich door heel mooie, levendige kleuren. Soms ziet het er wat overgesatureerd uit; als je dat ook vindt, dan kan je bij de instellingen in de optie Scherm-modus gaan voor de optie ‘Basis’ of ‘Aanpasbaar display’.

Als je dan toch in de Display-submenu bent, kan je hier ook de lettergrootte die het besturingssysteem toont aanpassen. Kan handig zijn als je wat minder goed kan zien. Samsung geeft je hier via een schuifbalk wat meer geleidelijke aanpassingen dan er standaard in Android 5.0 Lollipop voorzien zijn.

Dat is toch ook het vermelden waard: de S6 is een van de eerste Samsungs met Lollipop en om dat te vieren werd de Touchwiz-interface onder handen te nemen. Gelukkig besloot Samsung om de visuele overdaad terug te schroeven en in te zetten op gebruikersvriendelijkheid. De menu’s van de S6 zijn daardoor helder en intuïtief, veel meer dan voorheen.

Af en toe kom je nog kleine onlogische zaken tegen, maar geen grote problemen. Als je bijvoorbeeld bij de telefoonfunctie gezocht hebt naar een contact, dan krijg je later bij het telefoneren hier enkel de lijst van je eerdere zoekopdracht te zien. Er is geen indicator om je te vertellen dat je even naar beneden moet vegen om zicht te krijgen op het zoekvenster met annulatiesymbool, zodat je opnieuw andere contacten kan opzoeken. 

,

Bij de presentatie van de S6 en S6 Edge maakte Samsung veel van de camerafunctie. Het regende vergelijkingen met de iPhone 6 Plus, momenteel uitgerust met een van de beste camera’s op een smartphone.

Een van de redenen waarom Samsung claimt dat de S6 Edge betere foto’s neemt, is de aanwezigheid van een lens met een diafragma van f/1,9. Een grotere opening dus dan bij de iPhone, waardoor de 16 megapixel sensor meer licht ontvangt. De S6 Edge belooft bijgevolg in slechte lichtomstandigheden superieure prestaties.

Als je kijkt naar dit beeld van ons klavier, in een duistere kamer met enkel het beeldscherm van een iMac als lichtbron (op helderheidstand 4), dan zijn we toch onder de indruk. Het beeld bevat uiteraard ruis en de lijnen van het toetsenbord zijn niet zo scherp als je zou willen, maar globaal genomen is dit een goede foto voor in quasi-duisternis te nemen. Een selfie die op hetzelfde moment en locatie werd genomen, was iets minder indrukwekkend maar toch vrij goed.

Kijken we naar de foto’s die we tijdens het testen namen, dan blijft de positive vibe hangen. We vonden de autofocus zeer snel voor een smartphone, waardoor we veel geslaagde kiekjes maakte. Testfoto’s zagen er gewoonweg goed uit, met prima kleuren.

De Galaxy S6 Edge heeft gewoonweg een van de beste camera’s van het moment, ook op videovlak, met bovendien een eenvoudige interface die je met een paar keer drukken op het scherm naar heel wat meer opties brengt. We hadden graag net iets meer mogelijkheden gevonden onder de Pro-optie, maar je kan hier wel witbalans, belichtingscompensatie en de ISO-waarde aanpassen.


,

We runnen een paar benchmarks, zoals 3DMark, PCMark en GFXBench, en zien scores verschijnen die bevestigen wat we al vermoeden toen we de specs van de S6 Edge zagen verschijnen. De Ice Storm Unlimited-benchmark scoort bij ons 22.194, wat helemaal vergelijkbaar is met de scores van de HTC One M9 en LG G Flex 2. Dit is een van de snelste smartphones van het moment, wat zich ook vertaalt naar een zeer soepele gebruikerservaring die maar af en toe last heeft van lichte haperingen.

De autonomie maakt dan weer wat minder indruk; bij intensief gebruik was de S6 Edge op het einde van de dag echt wel plat. Daar staat tegenover dat Samsung het opladen heel efficiënt heeft gemaakt, op twee manieren. Je kan de S6 Edge draadloos opladen, wat enorm handig is. Je denkt dan echt niet langer over opladen na: je plaatst gewoon de S6 Edge op een Qi-lader en de batterij wordt aangevuld.

Als je bedenkt dat zelfs Ikea op punt staat om Qi-laders aan te bieden, incluis modellen die geïntegreerd zijn in meubels, dan besef je hoe revolutionair dit nochtans bescheiden toevoeging is. Draadloos laden is uiteraard niet voorbehouden voor de S6 Edge. De LG G3 bood het bijvoorbeeld ook aan.

De S6 laadt ook zeer snel. Na ongeveer tien minuten laden (via een bekabelde adapter), kan je rekenen op circa vier uur autonomie, zegt Samsung. Dat lijkt ons wat veel, maar het is wel zo dat de S6 Edge-batterij inderdaad snel aangevuld raakte. Die snelle laadtijd is toch wel handig als je onvermijdelijk tegen het einde van een lange dag even ergens wat stroom moet tappen.

De S6 Edge scoort trouwens ook goed als we een betere hoofdtelefoon aansluiten op de koptelefoonuitgang. De Denon AH-MM400, momenteel in test, laat een zeer zuivere uitgang horen die zonder probleem de hoofdtelefoon aanstuurt.

,

Nog even over dat afgerond scherm. Want draait het uiteindelijk om bij deze S6 Edge. Op zich doet Samsung niet veel met die curves. Ja, je kan instellen dat er aan de rechterrand een kleurvlak oplicht als je een oproep krijgt van een geselecteerd contact. Als de telefoon omgekeerd op tafel ligt, kan je hierdoor in één oogopslag zien wie je lastigvalt.

Maar daar lijken de mogelijkheden wat uitgeput. De Note 4 Edge kwam nog met strips die in de curve woonden, zoals een aantal snelkoppelingen naar apps of zelfs een meetlatje. Maar die lijken niet op de S6 Edge beschikbaar te zijn. Hopelijk komt er uit de hoek van derde app-ontwikkelaars nog wat leuke ideeën over wat met de curve te doen.

Heel af en toe komt het afgeronde scherm visueel ook wat raar over. Als je in de Kindle-app bijvoorbeeld met kleine marges een boek leest, dan is het begin en einde van elke tekstregel wat vervormd. Tegelijkertijd oogt het scherm ook knapper dan bij normale telefoons als je er schuin op kijkt.


,

Toen indertijd de eerste gebogen televisies werden voorgesteld door – jawel – Samsung, waren we sceptisch. “Een gimmick”, dachten we toen op de redactie. De geschiedenis geeft ons volledig ongelijk, want curved televisies gaan als zoete broodjes over de toog.

Bij de presentatie S6 Edge betrapte ik mezelf op dezelfde reactie. En wederom blijkt een groter dan verwacht deel van het publiek interesse te hebben in deze nieuwe vorm, want de voorbestellingen voor de Edge liepen als een trein.

Maar deze keer zie en voel je meteen waarom. De Galaxy S6 Edge heeft dankzij dat gebogen scherm maar ook de glazen achterplaat een eigenzinnig uiterlijk, waardoor dit topmodel er anders uitziet dan een doorsnee smartphone. Vlaggenschepen blijven immers luxe-aankopen en heel wat mensen willen dat ook laten zien. In die zin is de S6 Edge helemaal geslaagd.

Maar laten we niet vergeten dat de S6 Edge ook een zeer goede smartphone is, met superieure prestaties, handige poweropties en een prima camera. De Galaxy S6 durven we dus best aanraden. Of je dan per se voor die ‘Edge’-versie moet gaan, dat is puur een esthetische beslissing met een stevige budgettaire impact. En dus up to you.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.