Geluid

Test: Raumfeld Soundbar

Twee zaken vallen direct op aan de Raumfeld Soundbar, wanneer je de vergelijking maakt met andere soundbars in hetzelfde werkterrein (multiroom): het prijskaartje en de subwoofer. Vanwege het prijskaartje is de Soundbar ogenschijnlijk een dure vogel in het multiroom-segment, maar dat moeten we wel meteen nuanceren met het tweede wat opvalt. De Soundbar komt namelijk met een hoogwaardige subwoofer, waar je bijvoorbeeld bij Sonos de Sub apart moet kopen. Dat drijft de prijs toch ook ver voorbij het 1.000-europunt.

De Soundbar zelf is eveneens een wat groter apparaat van een meter breed dat zes drivers herbergt. Voor deze prijs verwachten we een uitstekende afwerking – en dat levert Raumfeld ook. Hij is er in het wit of zwart, met een groot deel uit metaal gemaakt. Aan de voorkant is er een aan/uit-knop en volumeregeling subtiel aangebracht. In de doos vind je ook een mooi afgewerkte remote.

Raumfeld heeft veel aansluitingen voorzien (optisch, HMDI, analoog, bekabelde sub), al hadden we wel graag een extra HDMI-poort voor een decoder of Blu-rayspeler gezien. Maar goed, de HMDI-verbinding ondersteunt ARC, dus je kan die bijkomende bron rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid toch uit de Soundbar laten komen. 

Raumfeld heeft zijn softwareteam danig uitgebreid en dat merk je aan de Raumfeld-app. Het is niet immens veranderd, maar toch wel afgeborsteld en stabieler geworden. Met name het toevoegen van nieuwe Raumfeld-toestellen gaat nu vlot. Via de app heb je toegang tot Tidal, TuneIn en Napster, en de Soundbar is ook Spotify Connect-compatibel. Daarnaast heb je de optie om eigen muziekbestanden af te spelen, incluis hi-res, vanaf NAS of USB-opslag.

De prijs van de Raumfeld Soundbar is forser dan andere toestellen, maar je krijgt er wel een soundbar voor met een subwoofer op hoog niveau bij. Die sub is door zijn vorm in sommige interieurs net wel of net niet makkelijk te plaatsen. De goede muzikale kwaliteiten, de meer dan bovengemiddelde prestaties bij tv-geluid, het knappe design en de gelikte app maken de Raumfeld Soundbar een aanrader. Als je budget zover reikt, zeker het overwegen waard.

Lees een langere versie van deze review op HiFi.nl

De Raumfeld Soundbar is Beste Keuze in het dossier multiroom-soundbars in FWD59, hier digitaal te koop

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.