Mobile

Test: LG G4

Waar Samsung dit jaar met de S6 Edge voor een heel bijzonder ontwerp gaat, blijft LG met de nieuwe G4 toch weg van grote veranderingen. Leg de G3 en G4 naast elkaar en je ziet meteen dat ze aan elkaar verwant zijn. Is dat een slechte zaak? Niet per se. Want de aanpassingen die er wel zijn, maken het ontwerp net handiger.

,

LG is de enige die sterk inzet op gebogen schermen bij smartphones, zelfs bij betaalbare middenklassers. De andere topper van het merk – de G Flex 2 – is zelfs een toonbeeld van hoe ver je kan gaan met een curved design.

Niet verrassend dan dat de G4 ook uitgerust is met een gebogen scherm, zij het wel met een zeer subtiele kromming die nauwelijks opvalt. De achterkant is iets boller dan voorheen ook, en dat heeft toch wel positieve gevolgen qua de greep. De G4 ligt gewoonweg heel natuurlijk in de hand, zowel bij het telefoneren als bij het gebruiken van apps. 

Als we eerlijk zijn, vinden we het ontwerp van de G4 eerder functioneel dan aantrekkelijk. Dat is gevaarlijk bij een topmodel, waar looks een belangrijke rol spelen. Ja, er zijn wat visuele tweaks, zowel goed als slecht. De boven- en onderranden zijn iets minder gebogen, de schermranden boven en onder zelfs iets dikker dan bij de G3.

Heel baanbrekend komen die elementen niet over. Het geeft de G4 toch een vrij conservatieve uitstraling, ondanks het gebogen scherm en toch wel indrukwekkend dunne schermranden links en rechts. Als het verhaal daar stopte, zou eindscore niet echt heel positief zijn aan de esthetische kant.

,

Gelukkig heeft LG een manier gevonden om de G4 een stevige scheut karakter te geven, in de vorm van backcovers in zwart of bruin leder. Zodra je de G4 in deze vorm ziet, wordt het een veel stijlvollere en opmerkelijke smartphone. Dat is echt een prestatie, want een lederen achterkant kan ook snel een vreselijke, stereotiep gevoel geven.

Maar de lederen backcovers ogen zeer mooi, alsof ze met de hand zijn afgewerkt. Ze zijn relatief zacht, wat betekent dat er vrij snel gebruikssporen en verkleuringen gaan opdagen.

Maar dat is de bedoeling, zegt LG, en zal elke G4 authentiek maken. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar wij vonden de lederen editie behoorlijk origineel en stijlvol.

Een G4 met lederen achterkant kost wel 50 euro meer dan met de gewone kunststof cover. Die heeft weliswaar een metallic-afwerking met een ruitjespatroon die goed in de hand ligt, toch vinden we het niet echt een topmodel waardig. Het lijkt ook relatief snel te krassen. Geef ons dan maar leer!

,

De G3 was e´e´n van de eerste telefoons met een quad hd-display, waar 1.440 x 2.560 pixels op toonden. Dat zijn waanzinnig veel beeldpunten, goed voor een ppi-waarde van 538 op het 5,5-inch scherm. Scherper kon en hoefde niet.

Dit is allemaal ook waar voor de G4, dat een schermupgrade kreeg om de touchsensor en ips-paneel in een enkele laag te combineren. De kleuren zijn ook gekalibreerd volgens het Digital Cinema Initiative.

Wat je meteen merkt, is dat de G4 veel helderder is dan zijn voorganger. Het scherm is van de allerbeste kwaliteit, met een zeer brede kijkhoek, mooie kleuren en een helderheid die ook heel laag kan (en dat kan verrassend genoeg vaak niet, lastig als je een scherm in een verduisterde ruimte wil bekijken) en ook betrekkelijk hoog kan uitkomen.

Al vonden we wel dat in direct zonlicht de G4 sneller onleesbaar was dan een AMOLED-display. AMOLED oogt op eerste zicht beter omdat de kleuren wat gesatureerd zijn, maar eigenlijk is het IPS-scherm van de G4 diegene die natuurlijker weergeeft.

,

Nog zo’n hoogtepunt van de G3 was het focussysteem met een laser, bijgestaan door een optisch stabilisatie- systeem. De laser is weer van de partij en zorgt voor verbijsterend snelle scherpsteltijden, ook in de praktijk. Als je probeert een bende hyperactieve kinderen op een verjaardagsfeestje te fotograferen, dan is de kans toch al groter dat ze er scherp op staan.

Maar als we e´e´n ding echt sterk vinden aan de G4, dan is het wel zijn vermogen om in vrij donkere omstandigheden een geslaagde foto te nemen. De diafragma-opening van f/1,8 heeft daar veel mee te maken, al moeten we zeggen dat de G4 in real life niet merkbaar beter presteert bij slecht licht dan de camera van de S6 Edge (die f/1,9 heeft).

LG voegde aan de G4 ook een nieuwe ‘kleurenspectrum’-sensor toe, die onder meer witbalans accurater zou bepalen. Onze testfoto’s bij veel licht waren in elk geval perfect in orde, zonder kleurzweem. Een leuk gegeven bij de G4 is de introductie van een echte manuele cameramodus, incluis de mogelijkheid om te schieten naar RAW.

Volgens ons is nog geen enkele smartphone zo ver gegaan in termen van controle geven aan fotografen. Of veel mensen daar gebruik van gaan maken, is een andere vraag – RAW-bestanden zijn groot vergeleken met JPEG en het extra bewerkingspotentieel uitbuiten doe je pas met een programma zoals Lightroom. Maar de mogelijkheid is daar, en los daarvan heeft de manuele modus alles wat je kan wensen.

De grote diafragmaopening laat bovendien mooie portretten toe, waarbij de achtergrond wazig is maar het onderwerp scherp.

Enig minpunt: de manuele modus is niet beschikbaar bij het schieten van video. Iets dat de G4 ook treffend doet, zelfs in Ultra HD-kwaliteit. Het is eigenlijk ongelooflijk welke videokwaliteit je uit deze telefoon haalt, zeker als het licht goed zit.

,

In tegenstelling tot de G Flex 2 en de HTC One (M9) heeft de G4 geen Snapdragon 810-chipset, wellicht omdat die chipset schijnbaar toch wat last heeft van oververhitting en daaruit volgende slechtere prestaties.

In de plaats gebruikt de nieuwe LG-telefoon de 808-chipset, eentje dat Qualcomm snel uit zijn mouw schuwde na de kritiek op de 810. Hoewel de Snapdragon 808 op papier slechter zou moeten presteren dan de chipset van de One (M9), wegens minder snel geklokte kernen, valt dat in de praktijk heel goed mee.

In benchmarks zoals GFXBench en 3DMark scoort de LG weliswaar lager dan de Samsung Galaxy S6 Edge. Een doorsnee gebruiker zal van die kloof echter weinig merken, wat vooral aangeeft hoe snel toptelefoons tegenwoordig zijn.

De G4 is merkbaar beter dan veel van zijn concurrenten als het de batterij betreft. Zelfs met ons zeer actief gebruik raakten we probleemloos de dag door, en dan nog een stukje. Dat is toch al wat lastiger met de concurrenten.

We vinden het wel heel spijtig dat LG de G4 niet langer standaard uitrust met draadloos laden, iets dat vorig jaar de G3 wel had en de Samsung Galaxy S6 nu ook. Daar staat tegen dat je de batterij kan vervangen.

,

De G4 is een zeer goede smartphone die in zijn basisversie wat in de steek wordt gelaten door zijn vormgeving. Althans, dat zullen mensen vinden die echt een pronkstuk zoeken als smartphone. Je moet ook houden van de knoppen aan de achterkant (wij wel, maar niet iedereen, merken we).

De duurdere lederen versie van de G4 is echter een knap ding, die de kwaliteit van het scherm en de uitstekende camera goed complementeren.

Nog een troef voor die weliswaar maar een kleine groep zal aanspreken: het geheugen is uitbreidbaar en de batterij vervangbaar. Dat is niet bij Samsung het geval. Kortom, een aanrader.

Nota: aanvankelijk stond er in de recensie dat de HTC One (M9) geen uitbreidbaar geheugen bezit, wat wél het geval is. De recensie van de HTC One (M9) kan je hier lezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.