Geluid

Taylor Swift haalt uit naar Apple Music

Zangeres Taylor Swift was nooit echt fan van streamingdiensten; eerder liet ze haar muziek van Spotify verwijderen en nu uit ze kritiek op Apple Music. Artiesten worden namelijk niet betaald voor de eerste drie maanden gratis muziek die Apple aanbiedt.

"Ik vind het schokkend, teleurstellend en totaal niet iets voor dit historisch progressieve bedrijf", schrijft Swift in een open brief over de gratis drie maanden. Ze zou het met dit statement vooral op willen nemen voor beginnende artiesten. Voor mensen die net zijn begonnen met het schrijven, maken en produceren van muziek is drie maanden zonder betaling volgens haar wel erg lang.

Vanwege haar onvrede over de gratis muziek tijdens die eerste drie maanden maakt Swift haar meest recente album 1989 niet beschikbaar op Apple Music. Desondanks ziet ze Apple nog wel als een belangrijke partner; de rest van haar muziek zal wel beschikbaar zijn als Apple Music start. Apple Music opent op 30 juni en kost 9,99 euro per maand, maar biedt elke nieuwe gebruiker drie gratis maanden.

De zangeres zegt dat het voor Apple nog niet te laat is om zijn beleid omtrent de eerste gratis maanden te herzien. "Wij vragen niet om gratis iPhones", vertelt Swift. "Vraag ons niet om onze muziek zonder compensatie."

Update: Eddy Cue, hoofd van de softwaretak van Apple, liet middels een aantal berichten op Twitter weten dat Apple hun beleid alsnog aan gaat passen. "We hebben jullie gehoord, Taylor Swift en onafhankelijke artiesten", schreef Cue op Twitter. "Liefs, Apple." Gevolgd door een tweet met "Apple zal artiesten betalen voor streaming, zelfs tijdens de proefperiode van klanten."

Ongeveer 70 procent van de omzet van Apple Music wordt in royalty's betaald aan artiesten. Omdat Apple Music de eerste drie maanden gratis zou zijn heeft Apple in overeenstemming met een aantal grote platenlabels afgesproken in die periode nog niemand iets betalen. Swift zit echter bij een kleiner platenlabel en uitte daarom haar onvrede.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.