Geluid

Starck tekent opnieuw Zik-hoofdtelefoon

Parrot heeft opnieuw Philip Starck gevraagd om de Zik-hoofdtelefoon te ontwerpen. De derde editie oogt niet veel anders dan de voorgaande twee versies, maar brengt onder andere draadloos laden.

De Zik-hoofdtelefoons zijn altijd bedoeld als designhoogstandjes, maar bevatten best wat spitstechnologie. Parrot had een mooie headset door Starck kunnen laten ontwerpen en daarmee stoppen. Maar net als zijn twee voorgangers is de Zik 3 een hoofdtelefoon met vrij unieke eigenschappen. Via een app kan je de ingebouwde DSP manipuleren en de klank ingrijpend veranderen. Parrot stelt ook TunedBy-presets beschikbaar die gecreëerd zijn door bekende namen uit de muziekindustrie en die telkens zorgen voor een eigen 'sound'. Via een Producer-modus heb je zelf zeer gevorderde mogelijkheden om aan de klank te sleutelen.

De app (Android en iOS) krijgt nu ook een verlengstuk naar Apple Watch en Android Wear, zodat je instellingen kan aanpassen vanaf de pols.

De Zik 3 is in de eerste plaats bedoeld voor mobiel gebruik. Hij ontvangt muziek via Bluetooth en bevat een instelbare ruisonderdrukking met een Street-modus die net genoeg geluid doorlaat zodat je veilig de straat kan oversteken. Een te goede noise-cancelling kan je immers afsnijden van belangrijke geluidssignalen, zoals het belgerinkel van een fiets die je langs achteren benadert.

Wellicht de belangrijkste technische innovatie is de introductie van draadloos laden via de Qi-standaard. Om de Zik 3 op te laden, hoef je hem dus enkel neer te leggen op een draadloze Qi-lader. Die vind je inmiddels zelfs in de Ikea.

Aangezien de ingebouwde batterij nog altijd 800 mAh groot is en de autonomie van de Zik 3 niet anders is dan voorheen, is het snel draadloos kunnen opladen wel een handigheid.

Designmatig lijkt de Zik 3 sterk op zijn voorganger. Bij de zeven varianten die beschikbaar zullen zijn eind dit jaar zitten wel een paar nieuwe, zoals stijlvolle modellen met een gekleurde krokodillenleder-afwerking. Het gaat echter om namaakmateriaal en er zijn dus geen krodillen die hun huid kwijtraakten voor een koptelefoon. De edities in felle kleuren, zoals oranje en geel, zijn echter afgevoerd.

De Zik 3 is pas over enkele maanden beschikbaar, maar was wel op IFA te testen. De kostprijs van de Parrot-hoofdtelefoon blijft bij de nieuwe versie stabiel op 399 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.