Redactie

Server in plaats van radiator

Het energiebedrijf Eneco vervangt in samenwerking met een Nederlandse start-up radiatoren door servers. Het proefproject duurt tot het einde van dit jaar.

Naast rekenkracht genereert een server ook warmte. De Nederlandse start-up Nerdalize bedacht dat een verwarming door een server vervangen kon worden. De oprichters kregen het idee toen ze 'warmte zochten rond een laptop, nadat de centrale verwarming thuis het had begeven'.

De rekenkracht van de server wordt verkocht, met de warmte van de eRadiator genereer je een warm huis. Ook is het plan milieuvriendelijk, omdat er minder energie wordt gebruikt vergeleken met een radiator.

Energieleverancier Eneco zorgde er samen met Nerdalize voor dat in vijf woningen in Nederland nu een server aan de muur hangt. De eRadiator wordt via internet gekoppeld aan een clouddienst, waar Nerdalize de rekenkracht verkoopt. Op dit moment wordt de rekenkracht onder andere ingezet voor medisch onderzoek op het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens de start-up kan een kostenbesparing van 30 tot 55 procent worden gegenereerd als het project op grote schaal wordt uitgevoerd. Er zijn namelijk geen datacenters meer nodig, geen beheer, geen koelingsinstallaties, en geen verwarmingen in huizen.

Het proefproject duurt tot het einde van dit jaar. Dan wordt er ook gekeken naar het geluid dat de server maakt en naar de stroomvoorziening.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.