Geluid

Sennheiser lanceert ultieme hoofdtelefoon

Na het geplaagd op een event in London in september, onthult Sennheiser zijn opvolger voor de legendarische Orpheus-hoofdtelefoon. De nieuwe Orpheus is een combinatie van elektrostatische hoofdtelefoon en buizenversterker die zeer exclusieve prijsregio's opzoekt.

Circa 50.000 euro zal de nieuwe Orpheus kosten, een prijs die het niveau van het technologische vernuft en het gebruik van exclusieve materialen van de nieuwe Orpheus moet weerspiegelen. Daarmee wordt de nieuwe premiumkoptelefoon meteen duurder dan de 25 jaar oude Orpheus, die nu nog altijd meer verkocht wordt voor 20.000 tot 30.000 euro. Tweedehands, welteverstaan.

Wellicht het opvallendste aan de nieuwe Orpheus is de behuizing uit Carrara-marmer. Visueel een apart gegeven, maar er is volgens Sennheiser ook een functioneel reden om de versterker in een stenen behuizing te stoppen. Om een ultieme geluidskwaliteit te leveren, koos Sennheiser voor een versterkerconcept met acht buizen. Maar die zouden gevoelig zijn voor vibraties voor omgevingsgeluid. De marmeren behuizing, waarin de buizenversterker los in ophangt, zou alle vibraties opvangen.

Ook in de elektrostatische hoofdtelefoon zelf zit een versterkerluik. Dat is anders dan bij typische elektrostatische hoofdtelefoons, zoals van Stax. Dat zit de versterking in een aparte unit, maar die aanpak zou leiden tot aardig wat vermogenverlies. Via de bekabeling gaat tot een derde van het vermogen verloren, aldus Sennheiser. Door de eindtrap in de hoofdtelefoon te plaatsen, verdwijnt dat verlies nagenoeg.

Om te vermijden dat je letterlijke met hete oren eindigt, opteert Sennheiser voor iets dat zijn 'Cool Class A' noemt. Het is een combinatie van klasse A en AB, maar op een andere manier dan klasse G van Arcam. Voor lage frequentieweergave wordt aan alle volumes gewerkt met klasse A, voor hoge en ultrahoge frequenties voor klasse AB.

Met 'ultrahoog' meent Sennheiser het echt, want de Orpheus geeft frequenties weer van 8 Hz tot meer dan 100 KHz. Gegeven dat wij op zijn best horen van 20 Hz tot 20 KHz, kan de Orpheus meer onhoorbare frequenties weergeven dan hoorbare. Maar dat breed frequentiebereik zorgt er voor dat de hoorbare frequenties bijzonder vervormingsvrij is. Sennheiser claimt een totale harmonische vervorming van 0,01 procent.

De nieuwe Orpheus is nu eindelijk gelanceerd, maar beschikbaar is hij eigenlijk niet. Mocht je 50.000 euro veil hebben voor een hoofdtelefoon, dan zal je toch tot medio 2016 moeten wachten om de 6.000 onderdelen tellende koptelefoon op je hoofd te plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.