Geluid

Review: Teufel Definion 3

Het is bijna twee jaar geleden dat we de Definion 5 op bezoek kregen, de eerste telg van een nieuwe toplijn bij Teufel. Het was best een bijzondere luidspreker, uitstekende gebouwd en uitgerust met een coaxiale driver die Teufel zelf ontwierp. De Definion 5 was zonder twijfel een schot in het roos – lees hier onze recensie nog eens terug – met een neutrale, wat droge, maar zeer gedetailleerde presentatie die vooral bij luidere volumes blonk. Tegelijkertijd zorgde het grote formaat en het wat hogere prijspunt – toch vergeleken met andere Teufel-toestellen – ervoor dat de Definion 5 niet voor iedereen was weggelegd.

,

Inmiddels is de Definion-familie danig uitgebreid, met als recentste toevoeging de Definion 3. Opnieuw een vloerstaander, maar wel een (iets) compactere. Nu ja, met een hoogte van 1,18 meter moet je oppassen met het woord ‘compact’. Als je dan die diepte van 36 cm mee overweegt, dan kom je snel tot de conclusie dat de Definion 3 een full-sized vloerstaander is.

Hoewel je bij Teufel geen prachtige verpakking moet verwachten, is wat er uit de doos komt wel piekfijn afgewerkt. Je vreest even anders als de ongemerkte kartonnen dozen door de koerier worden afgezet, maar dat is deel van Teufels zakenmodel. Alle kosten zoals verpakking drukken en maximaal waar voor geld bieden via directe verkoop. Sommige mensen zullen echter huiveren om bijna tweeduizend euro uit te geven zonder speakers te horen. Het antwoord van Teufel is een proefperiode van acht weken, waarin je hun producten zonder discussie kunt terugsturen. Wat ook hoort bij het model, is dat je een klein beetje werk hebt om de Definion 3 helemaal klaar te krijgen. Het gaat niet om veel of hoogtechnische zaken: twee latjes per speakers bevestigen en daarop vier spikes. Kan iedereen, al heb je misschien wel hulp nodig om de 24 kilogram wegende luidspreker op een veilige manier om te draaien.

,

Hij mag dan iets kleiner zijn, de verwantschap met de Definion 5 is heel duidelijk. Dat merk je onder meer aan de behuizing, die net zoals bij zijn grote broer breder is vooraan dan achteraan. Deze ‘tapse’ constructie zorgt er niet enkel voor dat de Definion 3 compacter oogt dan hij werkelijk is, maar heeft ook positieve gevolgen voor het voorkomen van staande golven in de behuizing zelf. Intern is er ook het nodige gedaan om te coaxiale driver te scheiden van de drie andere drivers.

Wat meteen opvalt is die coaxiale driver, een vast element op alle Definion-speakers. Coaxiale drivers komen wel vaker voor – zoals recent op de Technics-luidsprekers uit de C700-reeks – maar deze driver gebruikt de Synchronized Coaxiale Acoustics (SCA)-technologie die Teufel zelf uitvond. Coaxiale drivers hebben best wat voordelen: door de tweeter in het midden te plaatsen van een midrange driver (zij het apart opgehangen), krijg je een klank die veel meer uit één punt lijkt te komen. Bij midrange en hoge frequenties zijn onze oren immers meer gevoelig aan directionaliteit en kan muziek zijn coherentie verliezen als de midrange-driver en tweeter apart geplaatst worden. Bij de Definion 3 heb je dat probleem niet; de midden en hoge frequenties stralen netjes alle richting uit vanuit één punt op oorhoogte.

,

We herinneren ons nog dat bij de Definion 5 we pas tevreden waren toen we de speakers combineerden met een versterker die wat warmer overkwam. Dat was in toen een Marantz PM15S1. Daarom dat we vreesden dat de combinatie van de Definion 3 en de wat analytischere Onkyo P-3000R en M-5000R geen goede zou zijn. Maar wat bleek? De Definion klinkt toch wel wat anders dan de grotere Definion, wat losse en minder streng. Daardoor werkt de combinatie wel, fijn! Waar je wel rekening mee moet houden is dat de Definion met 86 dB niet heel gevoelig is. Een versterker met de nodige paardenkrachten is dus een aanrader, vooral als je langdurig luid wil luisteren.

Omdat Teufel ons een meeslepende baservaring belooft, opteren we te starten met Jamie xx’s nieuw album ‘In Colour’. Ondanks dat we naamgenoten zijn, niet echt onze favoriete muziek – maar wel een goede keuze om te zien of de Definion 3 met mainstream elektronische popmuziek om kan gaan. Bij de eerste track, ‘Gosh’, heb je een lage beat en synth die op de Definion 3 zeker laag genoeg gaat en lekker voelbaar is. Maar als het liedje rond minuut drie losbarst met een hoge synth heb je een heel wijds gevoel. De soundstage is gewoon zeer groot. Peter Schilling met ‘Major Tom’, zijn antwoord op David Bowies klassieker, blijkt een goede test van de coaxiale driver. De nerveuze gitaarlijn springt er hier meer uit bij veel luidsprekers, terwijl het refrein wederom heel ruimtelijk klinkt

,

Het is natuurlijk heel lastig om speakers over tijd te vergelijken, zo niet onmogelijk. Maar als we onze testnota’s van de Definion 5 er bij nemen en even te raden gaan bij een collega die ook met de 5 aan de slag ging, durven we toch een paar vergelijkende conclusies te maken. De Definion 3 is heel wat minder droog dan zijn grote broer, met een zeer mooi, krachtige presentatie in het laag die bij ook lagere volumes voldoende aanwezig is. Bij elektronische muziek hoor je hoe goed getimed alles is, want de Definion 3 speelt echt heel strak. Voor zijn prijs – 900 euro/stuk – is dit een prima prestatie. Ook de bouwkwaliteit en afwerking is zeker in orde, al is de doffe finish misschien niet wat lakliefhebbers zoeken.

Bij onze collega's van Hifi.nl kun je de complete recensie van deze Teufel teruglezen. Er loopt daar in augustus ook een prijsvraag waarmee je de speakers kunt winnen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.