Beeld

Review: Logitech Harmony Ultimate

De Logitech Harmony Ultimate legt de lat voor zichzelf wel erg hoog. Hij wil werkelijk alles bedienen, en niet alleen via Infrarood, zoals de meeste remotes. De Harmony Ultimate gebruikt ook Bluetooth, bijvoor- beeld voor je spelconsole, en hij bedient zelfs een aantal apparaten rechtstreeks via je thuisnetwerk. Denk dan aan je Sonos multiroom spelers en je Philips Hue lampen. Een serieuze uitdaging zo lijkt ons.

Wat vinden we in de doos? De Harmony remote zelf, uitgerust met een klein aanraakscherm. Een oplaad- station, waar de remote netjes in rechtop staat. En natuurlijk de Hub, de compacte infraroodzender die alle signalen uitzendt. Verder zijn er nog twee IR-blasters bijgeleverd, aan te sluiten op de hub, waarmee je moeilijk geplaatste toestellen mee kan bereiken. Een app voor iOS en Android maakt de lijst volledig.

Het concept van de Hub is al geruime tijd onveranderd. Stop al je apparaten in de kast, en zet de Hub er bij. De remote praat immers via RF met de Hub zonder dat ze elkaar moeten zien. Richten hoeft met andere woorden niet meer. De Hub converteert de bevelen van de remote of de app naar IR-signalen. Een van de bijgeleverde IR-blasters zet je discreet voor de televisie, de andere kan je gebruiken om apparaten op een ander schap aan te sturen. Ziezo, alles netjes weggewerkt en toch eenvoudig te bedienen.

,

Logitech remotes installeer je traditioneeeditl via PC-software. Je sluit de remote aan via USB en met behulp van de ‘MyHarmony’ toepassing kan je alles instellen. De Harmony Ultimate kan je echter ook volledig via je smartphone of tablet installeren. De app contacteert eerst de Hub via Bluetooth, waarna je de gegevens van je draadloos netwerk opgeeft. Heb je al een Harmony remote, dan kan je alle instellingen van de vorige remote eenvoudig overzetten naar de nieuwe.

Is dit je eerste Harmony remote, dan bepaal je welke apparaten de remote moet bedienen. Merk en model ingeven volstaat daarvoor, je kan in totaal 15 apparaten opgeven. De laatste stap is het definie¨ren van ‘activi- teiten’ zoals Blu-ray bekijken tv kijken, muziek luisteren enzovoort. Voor elk van die activiteiten geeft de Logitech Harmony dan alle commando’s in e´e´n keer aan de betrokken apparaten door. ‘TV kijken’ bijvoorbeeld vereist dat je de televisie aanzet, de settopbox voor digitale televisie aanzet, en de juiste HDMI ingang op de televisie kiest. Stap voor stap gidst de app je door heel dat proces. Voor TV-kijken kan je tot slot ook nog een aantal favoriete zenders bepalen. Die favorieten zijn dan met icoontjes zichtbaar in de app of op het scherm van de remote. Verder moet je enkel de installatie nog testen en je bent klaar. Afhankelijk van je opstelling vraagt het positio- neren van de Hub en de IR-blasters wat experimen- teerwerk om al je toestellen te kunnen bedienen. Het bereik van de Hub is echter uitstekend, en met de twee extra IR-blasters koop je heel wat flexibiliteit.

Reken voor de volledige installatie toch wel een goed uur werk. We vonden de apps erg goed opgebouwd, maar voor het beste overzicht is de desktop software een iets betere, maar zeker geen noodzakelijke keuze.

,

Gezien onze positieve ervaring tijdens de smartphone installatie, wilden we de smartphone app ook wel eens als remote proberen. En dat viel reuze mee. De app gebruikt de schermruimte erg goed, zonder de toetsen te klein te maken. Dankzij het gebruik van activiteiten heb je altijd de juiste toetsen op het scherm. Maar er is ook erg veel ruimte om zelf dingen aan te passen. Respons op commando’s die je via de app geeft is bovendien erg prompt. Gei¨ntrigeerd namen we er ook even een tablet bij, en die interface is zelfs nog aange- namer. De enige mogelijke belemmering? Als je op een zwak draadloos netwerk zit, verliest de app connectie met de Hub. In dat geval is de bijgeleverde remote een betere keuze.

De Harmony remote zelf ligt perfect in de hand. Hij communiceert via RF, dus richten is overbodig. Het aantal fysische toetsen is beperkt, maar voldoende voor veel typisch gebruik. Bovendien kan je toetsen ander functies geven, of een verschillende functie afhankelijk van een lange of korte toetsaanslag.

Het aanraakscherm geeft haptische feedback zodat je een duidelijke trilling voelt als jet het scherm aanraakt. Het scherm geeft je heel wat flexibiliteit. Niet alleen kan je er favoriete zenders op selecteren, maar je kan ook minder courante commando’s voor een apparaat oproepen. Of instellingen van activiteiten aanpassen. Onze enige echte klacht, het scherm is erg gevoelig en een aantal keer bleek het al voldoende om met de duim net iets te dicht over het scherm te zweven om een toets te activeren.

,

Heb je een Sonos multiroom systeem in huis, dan kan je dat aansturen met de Harmony remote of app. Maar opgelet, de functionaliteit is eerder beperkt. Je kan enkel kiezen uit de Sonos-favorieten die je in de Sonos-app al ingesteld hebt. Je kan dus zeker niet door alle muziek browsen. En als je een afspeellijst selecteert, dan kan je daarin geen losse nummers selecteren. In realiteit is de Harmony dus enkel een alternatief als je gewoon een playlist of radiostation wil starten. Leuk om weten: je kan ook je Philips Hue lampen besturen met de Harmony remote.


,

Dit is een handige, mooie en zeer veelzijdige universele afstandsbediening. Je kan hem bovendien volledig instellen en gebruiken vanop een smartphone of tablet. Zowel de app als de remote bieden specifieke voordelen, maar het feit dat je kan kiezen is een prima troef. De Hub en IR-blasters maken het bovendien mogelijk om alle apparaten in de akst te stoppen. De prijs, die is echt wel behoorlijk heftig. Logitech biedt echter ook een aantal alternatieven zoals de Hub alleen, of de Smart Control. Zeker ook het overwegen waard.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.