Redactie

Review: Devolo dLAN 1200+ WiFi ac Starter Kit

Het concept achter Powerline pluggen is eenvoudig: slechts weinig huizen beschikken over een volledige netwerkinfrastructuur, maar ze hebben allemaal een stroomnet dat elke kamer bedient. Door het netwerkverkeer over het stroomnet te sturen krijg je plots wel netwerk in elke kamer.

Ook de implementatie is de eenvoud zelve. Eén plug steek je in een stopcontact ergens in de buurt van je router en je sluit hem met een netwerkkabel aan op de router. De andere plug gaat in een stopcontact in de kamer waar je een netwerkaansluiting wil. Deze set van Devolo gaat nog een stap verder, de tweede plug biedt niet alleen twee bedrade netwerkaansluitingen, maar levert ook draadloze netwerktoegang via een ingebouwde WiFi 802.11ac toegangspunt.

,

Deze Powerline pluggen zijn erg groot, maar Devolo voorziet wel een paar handigheidjes om daar nog een mouw aan te passen. Zo zijn de pluggen voorzien van twee gaten voor de aardingspin, zodat je hem in twee richtingen kan insteken. Bovendien is er ook een stopcontact op de plug voorzien, je verliest dus geen stopcontact in de kamer. Opgelet, steek de plug niet in een stekkerblok, dat kan storingen veroorzaken. De juiste aanpak: steek de plug in het stopcontact, en sluit de stekkerblok aan op het stopcontact van de plug. De verbinding tussen beide pluggen versleutel je best, maar dat behelst niet meer dan op elk van de pluggen op een toets drukken.

De ‘Devolo Cockpit’ software is niet noodzakelijk, maar wel een aanrader. Daarmee upgrade je moeiteloos de firmware van alle aangesloten pluggen en heb je een goed overzicht over de prestaties. Ook het draadloos gedeelte is erg makkelijk. Je kloont de instellingen van je huidige router met behulp van WPS (Wireless Protected Setup). Ook dit vereist niet meer moeite dan op twee knoppen drukken. Via de Cockpit software kan je ook alle instellingen aanpassen.


 


,

De dLAN 1200+ reeks maakt net zoals de 650+ reeks gebruik van Range+ technologie, waarbij ook de aardingsdraad wordt gebruikt om de signaaloverdracht te optimaliseren. De focus ligt niet zozeer op pieksnelheid maar wel op meer consistente prestaties in heel het huis. We vergeleken de resultaten met onze vorige test van de dLAN 650+, waarbij we de pluggen testen op verschillende afstanden in het huis. Als referentiemeting zetten we de pluggen in twee stopcontacten naast elkaar.

Al snel blijkt dat de dLAN 1200+ reeks het ongeveer 50% beter doet dan de 650+ reeks in onze testomgeving. Zelfs met de pluggen zo ver mogelijk uit elkaar haalden we net geen 100 Mbit/s, meer dan voldoende bijvoorbeeld twee Ultra HD streams te gebruiken. Het draadloos gedeelte gebruikt een dual-band 802.11ac aansluiting die ook uitstekende dekking en transmissiesnelheden garandeert.

  Devolo dLAN1200+ Devolo dLAN650+ 200Mbps pluggen
Referentie 141 103 45
Gelijkvloers 121 83 38
Eerste verdiep 121 83 38
Zolder 91 47 24

 

,

De Devolo dLAN 1200+ starter kit met WiFi is een bijzonder flexibele manier om je netwerk in heel het huis wat uit te breiden. Je krijgt uitstekende en betrouwbare prestaties, zowel bedraad als draadloos.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.