Beeld

Q&A met LG op IFA 2015

IFA bezoeken is altijd een vreemde cocktail van haastige meetings, shuttlebussen of taxi’s die net te laat aankomen, verloren lopen in een hal met 100 kleine stands en het gevoel van verwondering dat je onvermijdelijk overvalt als je voor het eerst de stand van een groot merk betreedt.

 

LG IFA from Redactie Xingo on Vimeo.

Wie bij LG binnenkomt, vraagt zich af of het licht uitgevallen is. Je merkt wat sterren aan het plafond en verder op aan de wand, maar bij nader onderzoek, en eens je ogen gewend zijn aan het duister, blijkt het om een hele reeks OLED tv’s te gaan. De sterren bewegen zacht, tot plots onderaan een uitbarsting van kleuren oplicht en zich door heel de opstelling baant. Het spektakel gaat nog even verder, en zet de krachtigste troef van LG’s OLED schermen met overtuiging in de verf. Zwart is echt wel perfect zwart. Ook als de kleuren van het scherm spatten is in deze pikdonkere omgeving nergens een hint van halo-effecten zichtbaar. Een indrukwekkend spektakel.

Ook het volgende deel van de stand, waar LG de voordelen van OLED nog eens uitgebreid aan bod laat komen, zijn de lichten gedimd en is de hele stand in het zwart gezet.  De boodschap is duidelijk. Wie voor het echte cinemagevoel wil gaan, kiest voor OLED. En we kunnen LG absoluut geen ongelijk geven.

Eerder dit jaar, tijdens onze review van de 55EG960V, het UHD OLED vlaggenschip, verloren we regelmatig de tijd uit het oog. De film, waarvan we maar een klein stukje gingen zien, echt waar, keken we dan toch maar helemaal uit. En de volgende film ook. De voordelen van OLED lezen dan ook als een droom voor de cinefiel. OLED is een emissieve schermtechnologie, wat betekent dat elke pixel zelf licht geeft. Een pixel die af staat geeft geen licht, waardoor het scherm perfect zwart kan weergeven. Naast een zwarte pixel kan bovendien een andere pixel gewoon aan staan en dus perfect wit weergeven. Zo beschikt een OLED –scherm over uitmuntend lokaal contrast. OLED biedt bovendien een enorme kijkhoek, een ultrasnelle reactietijd en uitstekende kleurweergave.

,

LG wil zijn leiderschap op vlak van OLED verder verstevigen en daarvoor is een uitbreiding van het huidige gamma noodzakelijk. Daarom komen er naast de Full HD 55EC930V, het topmodel van vorig jaar dat nog steeds beschikbaar is, en het huidige topmodel de 55EG960V een aantal modellen bij. Jeroen Peeters, Manager Engineering Benelux HE & MC, licht de modellen toe: “De EF950V, beschikbaar in 55 en 65 inch, is onze eerste platte UHD OLED tv, het is in essentie een platte EG960V. Daarnaast komt er ook een UHD OLED tv bij zonder de Harman Kardon speakers die je op de EG960V en EF950V vindt, namelijk de 55 inch EG920V. En tot slot is er ook de 55 inch EG910V, een Full HD model dat de opvolger van de 55EC930V is. Alle nieuwe modellen bieden dezelfde, ongeëvenaarde OLED beeldkwaliteit.”

Nieuwe LCD-modellen zijn er niet, alweer een teken dat het LG menens is met OLED. Maar dat neemt niet weg dat OLED toch nog steeds een premium product blijft. Daarvoor hoef je enkel naar de maten (55 inch is de kleinste maat) en de prijzen te kijken. De goedkoopste OLED zal nu de 55EC930V/55EG910V zijn (de prijs van de EG910V is nog niet bekend, de 55EC930 kan je momenteel al vinden voor 2.399,- euro) en de goedkoopste UHD OLED zal de 55EG920V zijn. “OLED is inderdaad nog steeds een premium product.”, aldus Peeters, “Maar de prijzen evolueren wel snel. Op twee jaar tijd is de prijs van een Full HD OLED van 8.999,- euro gezakt naar 2.399,- euro.” Of die trend zich nog even zal doorzetten, valt af te wachten. Volgend jaar introduceert LG ongetwijfeld weer een aantal nieuwe modellen, en het lijkt redelijk om te veronderstellen dat we dan de kaap van 2.000 euro doorbreken. “Lange termijn voorspellingen zijn altijd moeilijk”, zegt Peeters, “maar LG heeft net aangekondigd dat het in de volgende drie jaar 7,6 miljard euro gaat investeren om zijn OLED productie uit te breiden. Mogelijk bestaat binnen vijf jaar 80% van onze line-up uit OLED toestellen.”

,

En hoe zit het met HDR (High Dynamic Range), vragen wij ons af. HDR staat volop in de belangstelling. De contrastrijke en heldere beelden zijn een zichtbare verbetering ten opzichte van wat we vandaag gewend zijn. En op IFA spreekt elke fabrikant er dan ook over. OLED zou met zijn perfecte zwartwaarde een enorme voorsprong moeten hebben, maar de maximale lichtopbrengst van OLED is wel nog beduidend lager dan die van LCD. Waar de beste LCD-schermen vandaag 1.000 cd/m² halen, kan OLED ongeveer 500 cd/m² voorleggen. “Volgend jaar zal de piekhelderheid alweer hoger liggen.”, zo verzekert Peeters ons. “Maar zelfs op onze huidige modellen kan je perfect HDR weergeven.  Het waarom zit in een combinatie van factoren. Het perfecte zwart van OLED zorgt ervoor dat we kleuren levendiger waarnemen.  Bovendien kan OLED bij zeer lage lichtwaardes, die lcd niet kan bereiken, nog steeds erg goed kleuren weergeven. Dat grote helderheidsbereik waarin het scherm kleur kan weergeven, verbetert de beeldkwaliteit gevoelig.”

De laatste troef is een stukje spitstechnologie en beeldbewerking. LG gebruikt “Adaptive Tone Mapping”, een beeldbewerkingstechniek waarbij de content op slimme wijze aangepast wordt aan de maximale helderheid van OLED. Deze techniek bewaart bovendien de intentie van de regisseur, exact wat je wil als filmliefhebber. Bovendien kan diezelfde techniek gebruikt worden om de beelden aan te passen de kijkomstandigheden. In een donkere kamer heb je immers voldoende aan een minder helder beeld, maar wil je wel extra veel donker detail, terwijl dat in een sterk verlichte kamer net andersom is.

,

Q: Waarom zou ik een OLED-scherm willen?
A: Ben je een zware filmfan, en probeer je de bioscoop ervaring zo goed mogelijk te benaderen in de woonkamer, dan is OLED de allerbeste keuze voor jou. In een verduisterde of zwak verlichte kijkomgeving komt de perfecte zwartwaarde van OLED en het hoge lokale contrast perfect tot uiting. Dankzij de bijzonder ruime kijkhoek kan je bovendien met heel de familie van een perfect beeld genieten. Maar ook voor sportliefhebbers, of gewone televisiekijkers is OLED een uitstekende keuze, al blijft het voorlopig nog steeds een premium product.

Q: Waarom zijn OLED-schermen zo duur en wanneer worden ze betaalbaar?
A: Wanneer een technologie voor het eerst in massaproductie gaat, is dat proces zelden zo efficiënt als een proces dat al vele jaren verfijnd en geoptimaliseerd is. Zo ook met OLED-schermen. Aanvankelijk was het productieproces niet zo efficiënt, waardoor de kosten van het scherm veel hoger lagen. Maar op enkele jaren tijd is die efficiëntie gevoelig verbeterd, en is de prijs dus sterk gedaald. Voorlopig blijft OLED wel een premium product, en betaal je er nog steeds iets meer voor. Wanneer OLED echt betaalbaar zal worden, hangt af van je definitie van betaalbaar. De prijs van OLED zit nu bijna op het niveau van sommige andere high-end lcd tv’s. Als we betaalbaar echter definiëren als de bovenzijde van het middensegment, en dan denken we aan 1.500 tot 1.800 euro voor een 55 inch, dan zal je nog zeker een paar jaar geduld moeten oefenen.

Q: Wanneer kan ik een OLED tv krijgen in een scherm maat kleiner dan 55 inch?
A: Jeroen Peeters: “De productie is momenteel geoptimaliseerd voor productie van grotere schermformaten (55 en 65 inch). Onze doelstelling is wel om OLED ook beschikbaar te maken in formaten kleiner dan 55 inch, OLED is voor ons de technologie van de toekomst inzake TV. We willen onze voorsprong op concurrentie optimaal benutten en OLED beschikbaar maken op grote schaal en in verschillende formaten. Een tijdstip kan ik hier momenteel niet op kleven, ik ga er wel van uit dat het geen jaren meer zal duren alvorens ook kleinere schermformaten beschikbaar zijn.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.