Mobile

Nieuwe Microsoft Surface draait volledige Windows

Microsoft lanceert een derde generatie van de Surface-tablet. In tegenstelling tot zijn twee voorgangers, draait er op de Surface 3 dezelfde Windows 8.1 als op pc's en kunnen de volledige Office-apps worden gebruikt.

De prijs ligt ook heel wat hoger dan voorheen, wat deels verklaard wordt door de hardware. Overigens kan de Surface 3 op termijn een upgrade krijgen naar Windows 10, bevestigt Microsoft. Met het nieuwe model pakt Microsoft in elk geval een van de grote kritieken op de voorgaande Surface-tablets aan. Zij draaiden immers een speciale versie van Windows 8 (voor ARM-processors) die niet toeliet om bekende Windows-applicaties te gebruiken. Hierdoor was het app-aanbod op die eerste Surface-toestellen eerder beperkt vergeleken met Apple- en Android-tablets.

De Surface 3 wordt daarmee nog meer dan vroeger een kleine versie van de Surface Pro 3. Waar de Pro een volwaardige laptop-processor bevat, zit er onder de motorkap van de nieuwe Surface-tablet een meer op mobiel gebruik gerichte Intel Atom x7-processor aan 1,6 GHz (met boost naar 2,4 GHz). Die nieuwe Atom-chip heeft enkel passieve koeling nodig.

De vorm van de Surface 3 blijft wel trouw aan zijn voorgangers. De nieuwe tablet heeft een 10,8-inch schermdiagonaal, vergeleken met de 12-inch van de Surface Pro 3. De Full HD-display heeft wel dezelfde 3:2-beeldverhouding die de Pro introduceerde en die toch handiger is voor documenten te bewerken en te surfen van de 16:10-verhouding.

Ook qua bouwkwaliteit en -materialen zijn er gelijkenissen met de Surface Pro 3, met een metalen behuizing en een geïntegreerde kickstand met drie posities. De Surface 3 is 8,7 mm dik en 622 gram zwaar, toch aardig wat meer dan de doorsnee consumententablet van Apple, Samsung of Sony.

De Surface 3 zal starten aan net geen 600 euro en is beschikbaar met 64 (met 2 GB werkgeheugen) en 128 GB (met 4 GB werkgeheugen), evenals een uitvoering met 4G/LTE. Het is echter onduidelijk of de 4G-versie bij ons op de markt komt. 

Daarbij komen er vanaf mei heel wat accessoires, zoals een pen (49,99 euro), een docking station (229,99 euro), een screen protector in glas (54,99 euro) en een cover met ingebouwde klavier voor net geen 150 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.