Mobile

Nieuwe HTC One A9 mikt op muziekliefhebbers

HTC nieuwste smartphone ziet er niet enkel gelikt uit, maar mikt uitdrukkelijk op liefhebbers van mobiel geluid. De One A9 bevat een hi-rescompatibele DAC en een hoofdtelefoonversterker die veel krachtiger is dan normaal bij een telefoon. Volgens de fabrikant is het vermogen dubbel zo groot als een typische versterker bij een smartphone. Dat zou de One A9 beter geschikt maken voor betere hoofdtelefoons die doorgaans toch veeleisender zijn qua aansturing.

De One A9 werd dinsdagavond voorgesteld en is een nieuw toestel dat HTC onder de One M9 positioneert. De pure hardwarespecificaties zijn dan iets minder hoog gegrepen, al zou de 64-bit octacore Snapdragon 617-chipset toch voldoende pk's aan boord moeten hebben om soepel te werken. De One A9 wordt bovendien de eerste Android-telefoon met versie 6.0 (Marshmallow), naast de nieuwe Nexus-toestellen uiteraard

Designmatig is de One A9 vergeleken met de One M9 een slanker en meer afgerond toestel, al zijn er nog gelijkenissen. Zo is er ook hier voor aluminium gegaan, wat doorgaans bij HTC een verfijnd resultaat oplevert, en tinten zoals goud en bordeaux die HTC 'diepe kleuren' noemt. Wit, grijs en zwart zijn echter ook een optie. De One A9 is vooral dunner en bezit een 5 inch Full HD AMOLED-scherm. 

De grootste kritiek die de HTC One M9 trof, ging over de camera. We zijn dan ook heel benieuwd of de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie van de One A9 beter zal presteren. Mensen die graag wat meer controle hebben, zullen wellicht wel de Pro-modus appreciëren, waarmee meer gevorderde camera-instellingen toegankelijk worden. Je kan ook fotograferen naar RAW, iets dat je enkel bij een beperkt aantal smartphones (zoals de LG G4) tegenkomt. De diafragma van de One A9 is f/2.0 groot, wat toch bij minder lichtomstandigheden betere foto's moet opleveren.

,

HTC legt een stevige nadruk op de audiofuncties van de One A9. HTC Boomsound is weer van de partij, naast Dolby Audio Surround. Of die twee features echt een grote impact hebben, moet nog blijken. Wel is er veel aandacht aan het hi-resgebeuren besteed. Naast de DAC die 24-bit / 192 KHz streams kan verwerken, is de ondersteuning van muziekformaten zeer goed. Hi-res WAV, FLAC- en (vermoedelijk) ALAC-bestanden kunnen beluisterd worden.

Tegelijkertijd is HTC niet de eerste die muziekliefhebbers ontdekt heeft. Het merk heeft zelf een verleden in audio, onder meer toen het een participatie nam in Beats en ook smartphones met Beats-technologie en -headsets uitrustte. Maar ook Sony bijvoorbeeld, mikt met de Xperia Z3+ overduidelijk op de muziekfan. De Z3+ wordt daarom gebundeld met een betere hoofdtelefoon en hi-resdownloads. Het afspelen van hi-resbestanden is ook iets dat mogelijk is op toestellen als de Samsung Galaxy S6 of LG G4. Een krachtigere hoofdtelefoonversterker is dan weer wel iets nieuw. HTC heeft daarbij vast opgemerkt dat de markt van losse mobiele versterkers – vaak met rubberen banden aan de telefoon verbonden- redelijk in de lift zit.

De One A9 zou vanaf begin november beschikbaar zijn, voor een prijs van 599 euro voor een model met 16 GB opslag (aanvulbaar met micro-SD-geheugenkaarten).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.