Beeld

LG TV line-up 2015

Ook bij LG staan Ultra HD, meer kleur en beter gebruiksgemak centraal. Maar wie op zoek gaat naar nieuwe OLED-modellen moet nog even geduld hebben, die komen pas later op het jaar.

,

Ook LG stopt Ultra HD in het grootste deel van zijn lineup. We vinden 31 nieuwe UHD modellen, tegen 18 Full HD modellen. Dat is op zich natuurlijk geen verrassing, maar een eenvoudige bevestiging dat Ultra HD een blijver is.  Gebogen schermen zijn dan weer wel een uitzondering voor LG. Naast de OLED-tv (waarover verder meer), is enkel de UG870V voorzien van een gebogen scherm.

Een breder kleurbereik, niet echt een nieuwigheid, maar wel sterk in de aandacht dit jaar, vinden we terug op twee modellen: de UF950V en UF860V. Op CES liet LG optekenen dat het zowel Quantum Dot technologie als Wide Color leds ging gebruiken om dat breder kleurbereik aan te bieden. Dat gebeurt overigens beide onder de naam ‘ColorPrime’. Voorlopig lijkt LG dus geen al te groot onderscheid te maken tussen beide. De twee modellen in kwestie gebruiken evenwel Wide Color Leds. LG claimt op deze twee modellen een kleurbereik dat 89% van de DCI-norm (die gebruikt wordt in de cinemazaal) haalt. Dat is alvast iets minder dan wat de competitie beweert te halen, maar hoe belangrijk dat is moet nog blijken. Mogelijk komt er in het najaar een model bij dat Quantum Dots gebruikt.

Over HDR (High Dynamic Range) liet LG minder informatie los. Een aantal modellen beschikt over ‘Ultra Luminance’ technologie, waarbij met behulp van local dimming en beeldanalyse de piekhelderheid hoger kan gaan in heldere delen en zwart donkerder kan zijn in donkere delen van het beeld. Tot daar geen verrassingen, al vinden we Ultra Luminance niet terug in de specificatielijsten. Hoe oog is de piekhelderheid? Volgens LG tussen de 440 en 520 nits. Dat is zeker helderder dan een conventionele televisie, en in lijn met de claim van Panasonic. Maar dus ruim onder de 1.000 nit die Samsung beweert te halen.  Bovendien kiest LG erg duidelijk voor Edge Led achtergrondverlichting op alle UHD-modellen. Dat betekent slanke toestellen, maar beperkte mogelijkheden op vlak van local dimming. Een direct led achtergrondverlichting kan veel fijner onderverdeeld worden, en dus betere resultaten voorleggen. Afwachten dus hoe goed deze schermen het zullen doen.

,

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Als je zit te popelen van ongeduld tot LG’s nieuwste generatie OLED-tv’s in de winkel verschijnt, dan moet je nog enkele maanden geduld oefenen. De nieuwe modellen worden geïntroduceerd op IFA in Berlijn en verschijnen pas na september in de winkel. Interessant weetje: volgens LG zal er ook een HDR-compatibel OLED-toestel zijn.

Tot dan is het huidig model, de gebogen  55 inch EC930V nog verkrijgbaar. Alle nieuwe modellen zullen overigens ook Ultra HD modellen zijn.

,

Vorig jaar werkte LG al samen met Harman Kardon om de geluidskwaliteit van de televisies te verbeteren.  Die samenwerking wordt dit jaar versterkt. De UG870 is voorzien van Harman Kardon luidsprekers. De UF950, UF860 en UF850 zijn ‘Tuned By harman Kardon’.


De “Auditorium” voet op de UF950V en UG870V (zie hierboven), moet door zijn specifiek gebogen vorm het geluid beter naar de kijker leiden.,

Vorig jaar introduceerde LG WebOS, een eenvoudige smart TV interface die toonde hoe je alle nieuwe mogelijkheden van een televisie op aangename en intuitieve manier bereikbaar maakt. WebOS was dan wel revolutionair goed, maar zoals dat wel meer gebeurt met eerste versies, niet vrij van kinderziektes.

Op het eerste zicht lijkt WebOS 2 weinig veranderd, maar LG liet weten dat de belangrijkste problemen aangepakt zijn. Zo is er hard gewerkt aan de snelheid van de interface, en zijn er belangrijke verbeteringen qua dagelijks gebruiksgemak. Onder andere het ‘Quick menu’ is terug. WebOS2 is beschikbaar op bijna de volledige line-up, al zijn er hier en daar een paar uitzonderingen.

Ook de Magic Remote kreeg een redesign. Afgaande op het uiterlijk wilde LG het gemak van een conventionele remote en de Magic Remote in één remote combineren.


,

Wat toelichting bij het aanbod dan.

Bovenaan de lijst vinden we de 55EC930V, de Curved Full HD OLED-tv die vorig jaar zijn debuut maakte.  Ook de UB980V, het ultra HD topmodel van 2014, blijft voorlopig beschikbaar. Beide toestellen zijn voorzien van WebOS (versie 2014).

De nieuwe UHD line-up dan, allemaal voorzien van WebOS2.  De UG870V is het enige led-lcd model met gebogen scherm. Opgelet, dit is geen ColorPrime toestel. Wie uitgebreid kleurbereik wil, kiest voor de UF950 of UF860. De UF850 is het laatste Ultra HD model dat nog over 3D beschikt. Wie geen 3D eist, kan kiezen voor de UF776V of de UF680V. De UF695V is een speciaal geval, hij gebruikt de oude Netcast smart TV interface en de UF675V is zelfs een Ultra HD model zonder smart TV functies.

De Full HD lineup dan. Die start aan de LF630V, het enige model dat WebOS2 gebruikt. De LF580V valt terug op de oude Netcast smart TV interface en de LF561V en LF540V zijn er voor kijkers die geen smart TV willen. Opmerkelijk: geen 3D meer beschikbaar in de Full HD lineup.


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.