Mobile

LG G4 pakt uit met lederen afwerking en lichte kromming

De langverwachte opvolger van de G3 is pas door LG voorgesteld. De voorspelbaar genaamde G4 komt eind mei naar de Benelux en zal een topmodel zijn die heel wat anders is dan de vlaggenschepen van de concurrenten.

Er is allereerst de aparte afwerking van de achterkant. Waar Apple, Samsung en Huawei gaan voor een metalen body, eventueel met achterkant uit een gehard glas, krijgen G4-kopers de keuze uit een losse metallic achterkant of eentje uit handgemaakt leder. Voor de lederen versie – beschikbaar in het mooi bruin of zwart – betaal je vijftig euro extra. Ook ongewoon: LG benadrukt dat het leder na een verloop van tijd zal verkleuren, wat een authentiek en uniek resultaat zou opleveren.

Wereldwijd zullen er verschillende kleurversies beschikbaar zijn, waaronder geel of bordeaux leder. Maar schijnbaar komen enkel de donker metallic versie en de twee donkere lederen uitvoeringen naar de Benelux. Of toch in eerste instantie.

LG blijft ook vasthouden aan een curved design. Na de G Flex 2 en de Magma, zal de G4 dus ook subtiel gebogen zijn. Dit moet het nieuwe vlaggenschip beter in de hand doen liggen. En nog een voordeel, zegt LG: "Het scherm is 20 procent robuuster dan een platte smartphone".

Ook op andere vlakken vaart LG een eigen koers. In tegenstelling tot de unibody-telefoons van Apple en Samsung, kan hier de batterij wel vervangen worden en is er een sleuf voor een geheugenkaart. Om dat laatste te benadrukken, doet LG een 64-GB kaartje cadeau aan iedereen die een voorbestelling plaatst voor de G4.

,

Fotografie is een belangrijk verkoopselement bij smartphones. Het valt op dat naast megapixels nu ook de diafragma-opening een uithangbord is geworden bij veel fabrikanten. De diafragma-opening heeft immers een impact op de lichtgevoeligheid van een camera. Hoe groter de opening – uitgedrukt in een kleiner wordend cijfer – hoe beter de foto's zijn bij slechter licht.

Een grote diafragma-opening heeft overigens ook gevolgen voor de scherptediepte, maar bij de kleine sensors van smartphones valt dat minder op.

Bij de lancering van de Galaxy S6 pakte Samsung al uit met een diafragma-opening van f/1,9, LG doet er een schepje bovenop door f/1,8 te bieden. Het is moeilijk te zeggen wat de impact zal zijn. Goed nieuws is dat LG het zeer goede autofocussysteem met een laser van de G3 behoudt, net zoals de optische beeldstabilisatie. De camera achteraan krijgt 16 megapixel, drie megapixel meer dan bij de G3. Vooraan is er een obligate selfie-camera van 8 megapixel, toch ook behoorlijk veel.

Een Color Spectrum Sensor zou accuratere kleuren leveren, wat inderdaad bij veel telefoons een probleem is. Dikwijls zijn foto's gemaakt door smartphones bijvoorbeeld blauwer dan de kleuren die wij waarnemen.

LG gelooft ook dat mensen meer controle willen over hun smartphone-camera, en biedt daarom op de G4 een manuele modus. Daarbij kan je typische meer gevorderde camerafuncties aanpassen, zoals de ISO-waarde, sluitertijd, witbalans en belichtingscompensatie.

De nieuewe manuele cameramodus is een toevoeging bij versie 4.0 van de UX-interface, die LG boven op Android 5.1 legt. UX 4.0 heet nu gebruikersvriendelijker te zijn, met een verbeterde Smart Bulletin-meldingssysteem en een manier om snel een foto te nemen met twee tikken op de voor LG karakteristieke powerknop achteraan.

,

Net zoals de G3 zal de nieuwe G4 beschikken over een 5,5 inch Quad HD-scherm met een resolutie van 1.440 x 2.560 pixels. Maar het zou wel over een vernieuwde display gaan, waarbij het lcd-panel gecombineerd wordt met de touch sensor in een enkele laag. Toch ook bijzonder: het scherm is gekalibreerd voor Digital Cinema Initiatives, een standaard van Hollywood voor digitale cinema-opnamens dat onder meer een specifiek kleurenbereik omvat.

Naast de bescherming die de gekromde behuizing levert, kunnen G4-eigenaars overigens ook rekenen op de Gorilla Glass 4-laag op het display.

In tegenstelling tot de G Flex 2 gebruikt de G4 niet de bekritiseerde Snapdragon 810-chipset, maar de even goed presterende Snapdragon 808, aangevuld met 3 GB werkgeheugen. 

,

Traditiegetrouw is de G4 al beschikbaar in Zuid-Korea en zal het even duren vooraleer het toestel bij ons beschikbaar is. De G4 zou eind mei in Benelux-winkels liggen, maar vooraf bestellen kan bij partners zoals Coolblue. De versie met de metallic achterkant en 32 GB kost 649 euro, de lederen editie 699 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.