In London presenteerde Huawei woensdagavond zijn nieuwe, allerbeste smartphone. De P8 komt in drie smaken: een eerder afgezwakte P8 Lite met een scherm van 5 inch, de 'echte' P8 met een 5,2 inch scherm en een P8max-uitvoering met een gigantische 6,8-inch display. De Max is wellicht de smartphone met het grootste scherm ooit, groter dan de (oudere) Samsung Galaxy Mega of de Sony Xperia Z Ultra. De even reusachtige 4360 mAh batterij maakt de P8max wel behoorlijk zwaarder dan zijn kleine broer.
In tegenstelling tot Apple en Samsung probeert Huawei doorgaans niet met zijn P-topmodellen te concurreren met de absolute topmodellen. Of toch niet op prijsvlak. Zo was de Ascend P7 met een prijskaartje van 399 euro toch heel wat goedkoper dan de toenmalige concurrenten, zoals de Samsung Galaxy S5. Met de P8 en P8max is het verhaal toch wat anders. Beide toestellen zullen meer kosten, te beginnen aan 499 euro.
De hogere prijs heeft zeker te maken met de eigenschappen van de nieuwe toestellen. Zo bezitten de P8 en P8max een behuizing uit één stuk aluminium, met een achterkant uit metaal voor de P8max. In het geval van de P8max is er zelfs gebruikgemaakt van een speciale legering voor een betere warmteafvoer.
De totale dikte van de P8 komt op een zeer bescheiden 6,4 mm, minder dan de iPhone 6. De P8max is nauwelijks iets dikker, aan 6,8 mm. Toch benadrukt Huawei dat de nieuwe toestellen gebouwd zijn om robuust te zijn, een eigenschap waar dunne smartphones soms last van hebben.
De schermen van beide toestellen bieden overigens een resolutie van 1.020 x 1.080 (Full HD). Zeker niet te weinig, maar wel een verschilpunt met de vlaggenschepen van Apple, Samsung en LG. Die neigen meer naar 2K-schermen. Het is echter een discussiepunt of zoveel pixels niet meer nadelen dan voordelen hebben, onder meer door een hoger stroomverbruik. Bovendien levert zelfs het 6,8-inch scherm van de P8max een ppi-waarde van 326, wat zeer scherp is.
,
Het uithangsbord van de nieuwe toestellen is niet enkel het strakke design, maar eveneens nieuwe camera's die volgens Huawei zeer goed presteren bij slecht licht. De beeldprocessor is volgens de fabrikant zelfs op DSLR-niveau, wat een sterke claim is. De 13-megapixelsensor is natuurlijk een pak kleiner dan in een reflexcamera, maar omdat het een RGBW-sensor is (W staat voor White, nvdr), zou het beter presteren bij extreme contrast (bijvoorbeeld in fel zonlicht) en bij schemering. De achtercamera's beschikken overigens ook over optische beeldstabilisatie.
De camera's aan de voorkant zijn verschillend bij de P8 en P8max, een van de weinig echte verschilpunten (op het scherm en batterij na) tussen de twee versies. De eerste laat toe om selfie's van 8 megapixel te maken, de P8max stelt het met 'maar' vijf.
Maar het gaat niet enkel om de hardware, Huawei benadrukt ook de aanwezigheid van bijhorende software en apps. Zo is er een Director-mode waarmee je zelfs tot drie andere Android-smartphones simultaan kan inschakelen om video uit verschillende hoeken te filmen. De Light Painting-functie is dan weer bedoeld voor artistieke foto's te creëren, in het bijzonder van scenes waarbij een langere sluiteropening een mooi lichteffect kan registeren.
,
De P8 zal medio mei beschikbaar zijn in twee versie: de instapper met 16 GB aan 499 euro en een Premium-editie met 64 GB aan 599 euro. De P8max kost dan weer 549 of 649 euro, naargelang je voor 16 dan wel 64 GB gaat.
En de P8Lite dan? Dat is dan weer een heel ander toestel, mikkend op het lagere middensegment. Vergeleken met de P8 is het scherm iets kleiner, maar beschikt het vooral over een lagere resolutie (720p). De camera is qua specificaties gelijk, behalve dat de P8Lite geen optische stabilisatie aan boord heeft. Het is nog onduidelijk of de P8Lite de WRGB-sensor bezit. Ten slotte is de Lite-editie ook uitgerust met minder krachtige hardware.
De keerzijde is dat de P8Lite wel heel wat betaalbaarder is. Dit toestel zou een adviesprijs van circa 250 euro krijgen.