Beeld

HoloLens van Microsoft voorziet je omgeving van holografische projecties in 3D

Sciencefiction is niet langer fiction. Microsoft maakte deze week bekend dat hun augmented reality-bril die luistert naar de naam HoloLens later dit jaar gelanceerd zal worden. De bril verrijkt de werkelijkheid van je omgeving met nieuwe informatie en beelden in de vorm van digitale projecties. Je kunt zo in je eigen huiskamer zelfs om die projecties heenlopen waarbij het object telkens aan je kijkhoek wordt aangepast.

Geavanceerde sensoren in de bril zorgen ervoor dat die virtuele objecten naadloos ingepast worden in je werkelijke omgeving. Je kunt de objecten door middel van aanraking en beweging en manipuleren.

De HoloLens maakt gebruik van een CPU en GPU plus een derde speciaal door Microsoft ontwikkelde Holographic Processing Unit. De headset maakt ook gebruik van spatial sound, waardoor zelfs hologrammen die zich achter de gebruiker bevinden nog te horen zijn.

De HoloLens is volledig draadloos; hij heeft zelfs geen PC of smartphone nodig om aangestuurd te worden. De gebruiker kan dus vrij rond bewegen zodat overal interactie met de hologrammen kan plaatsvinden.

Microsoft liet ook al de eerste toepassingen zien; zo kun je in je eigen virtuele omgeving het populaire Minecraft-spelletje te spelen en holografisch Skypen. Met de NASA Mars walking applicatie is het zelfs mogelijk om je in je huiskamer op de rode planeet te wanen.

Eigenlijk wekt de bril de illusie van hologrammen, want de extra beelden worden gewoon in het oog geprojecteerd. Maar omdat de sensoren de digitale toevoegingen in-real time aanpassen aan je kijkhoek ontstaat er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Glass, wel een nieuwe driedimensionale wereld.

Over de Holographic Processing Unit die het product daartoe in staat stelt weten we nog weinig. De ingebouwde dieptecamera die je handbewegingen registreert komt voort uit een techniek die Microsoft eerder gebruikte voor Kinect.

De eerste reacties van mensen die al met de bril aan de slag mochten waren in ieder geval positief. Alleen is het nog even wachten op ook niet onbelangrijke factoren zoals de prijs en de batterijduur. Microsoft werkt momenteel aan verschillende nieuwe applicaties die die consument moeten verleiden tot aanschaf wanneer de HoloLens later dit jaar op de markt verschijnt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.