Geluid

Harman onverwachte verschijning op MWC

Het Mobile World Congress is de thuishaven van operators, smartphonebouwers en tabletboeren. Maar er duiken ook namen op die je niet zou verwachten, zoals Harman. We kregen er onder meer de kans op met de revolutionaire N90Q aan de slag te gaan.

Op zich is de aanwezigheid van een partij als Harman niet zo vreemd. Mobiele telefoons en tablets zijn belangrijke bronnen van muziek geworden en ook de markt van audio-accessoires – denk aan hoofdtelefoons – is uitermate belangrijk. Bovendien zijn heel wat smartphonebouwers op zoek naar technologie om hun handsets beter te doen klinken, wat hen doet aankloppen bij firma's als Harman en Dolby. Die laatste leurt op MWC met software om bijvoorbeeld smartphones virtueel surroundmogelijkheden te geven. Zo toont Lenovo op zijn stand de A7000, de eerste smartphone met Dolby Atmos ingebouwd.

Harman van zijn kant creëerde samen met OnePlusOne een bundel met de prijsbrekende smartphone en passende JBL E1-in ear-oortelefoond. In de V.S. verscheen vorig jaar ook een Harman Kardon-editie van de HTC One (M8), terwijl ook voor de opvolger van dat toestel (de M9) met de audiogroep werd samengewerkt. "Voor ons is dit de eerste keer dat we op MWC staan", zegt Annemiek Heuvelmans, Senior Manager Public Relations & Brand Communications EMEA bij Harman. "We kondigen hier een aantal producten aan, maar willen ook potentiële partners ontmoeten." Er kan bijvoorbeeld ook met operatoren gesproken worden over bundels van smartphones en audioproducten.

,

Met de JBL Reflect Respons heeft de Harman-groep meteen van de markantste productlanceringen op MWC. Op eerste zicht gaat het hier om een hip vormgegeven maar toch vrij klassieke Bluetooth-headset voor sportievelingen. Het ongewone zit hem echter in de bediening. De oortelefoon bevat immers een motion sensor zodat je met een zwaai langs je hoofd een track kan verspringen. Zwaai in een andere richting en de muziek wordt gepauzeerd. De headset, die een prijskaartje van 149 euro draagt, en is vanaf de zomer beschikbaar.

Bij AKG (een ander Harman-merk) valt dan weer de premium N20 in-ear hoofdtelefoon te bewonderen. Met zijn aluminium behuizing is de N20 al een mooi ding, maar technisch is het best bijzonder. Het is bij ons weten de eerste hoofdtelefoon met een afstandsbediening die zowel met de iPhone als Android-telefoon werkt. Een schakelaar laat je wisselen tussen de twee modi.

Het regent ook Bluetooth-speakers bij Harman. Zo is er de Harman Kardon One, een speaker bedoeld om te combineren met de nieuwe HTC One (M9). Onder JBL verschijnen er niet minder dan drie apparaten, waaronder de zeer laaggeprijsde GO (30 euro) die vijf uur lang kan spelen. Ook nieuw zijn de Charge 2+ en Clip+, draagbare speakers die spash-proof zijn. De 150-euro kostende Charge 2+ is zeer interessant omdat het een 6.000 mAh-batterij bevat en ook kan dienen om een smartphone op te laden.

Een hoogtepunt op de Harman-stand was ook een demo van de AKG N90Q, de eerste autocalibrerende hoofdtelefoon ter wereld. De hoofdtelefoon bevat heel wat actieve elektronica en microfoons die je binnenoor (onhoorbaar) meten. De klank wordt dan aangepast aan je gehoor voor een optimale klank.

We kregen de kans om de AKG N90Q kort te proberen in combinatie met een Pono-speler. Het eerste dat opviel was dat de N90Q een onwaarschijnlijk efficiënte geluidsonderdrukking biedt en een op eerste gehoor indrukwekkend goede klank.

De gouden vormgeving die uit de tekenpen van de dochter van Quincy Jones vloeide, is misschien niet naar ieders smaak, maar de hoofdtelefoon is wel bijzonder comfortabel. Gelukkig komt er ook een zwarte uitvoering van de N90Q. Of heel veel mensen de AKG-hoofdtelefoon gaan kopen, is een andere vraag. De vele spitstechnologie dat het bevat, drijft de prijs richting 1.200 euro. De N90Q zou later dit jaar verschijnen.

,

Een van de zaken die Harman op MWC ook wil demonstreren, is de veelzijdigheid van zijn Omni-multiroomsysteem. Harman wil zich onderscheiden van marktleider Sonos door het vrijgeven van API's, waardoor derden apps kunnen schrijven die functionaliteit toevoegen aan het Omni-systeem.

Een enthousiaste Sean Eckard, Manager Brand Evangelist and Developer Communities bij Harman, demonstreerde onder andere een app waarmee je via de smartphone een bericht kan inspreken en die kan afspelen via de speakers. Interessant als bijvoorbeeld een bewakingssysteem signaleert dat er in het huis wordt ingebroken, en je wil de indringers de stuipen op het lijf jagen. 

Voor de Omni-familie staat er nog een verdere uitbreiding op stapel, met een soundbar in combinatie met een bijzondere subwoofer die kan rechtstaan maar even goed onder een zetel kan worden geschoven. De lanceerdatum van de nieuwe soundbar is echter niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.