Geluid

DTS lanceert zijn rivaal voor Dolby Atmos en Auro 3D

DTS heeft zoals op CES beloofd meer informatie vrijgegeven over DTS:X. De surroundcodec, die de strijd aangaat met Dolby Atmos en Auro3D, zal in AV-receivers van de meeste merken nog dit jaar aanwezig zijn. Het bedrijf zegt ook hard te werken aan de uitrol van DTS:X in Hollywood soundstages en naar bioscoopzalen toe.

Net zoals Dolby Atmos is DTS:X een object-gebaseerde surroundtechnologie. Dat wil zeggen dat filmmakers bij het mixen van hun soundtracks aparte geluiden behandelen als 'objecten'. Dat laat toe om ze via software ('MDA' genaamd) virtueel te positioneren. Een regisseur kan tijdens de post-productie bijvoorbeeld het geluid van een auto die eerst rechts voorbij rijdt naar de linkerzijde brengen.

Een van de voordelen waar DTS mee uitpakt, is dat ook de dialoog als object verpakt wordt en ook gemanipuleerd worden. Ook achteraf, want DTS:X zal het mogelijk maken dat de thuisgebruiker zal bijvoorbeeld dialogen meer naar voren kan brengen. Dat kan bij sommige luidruchtige actiefilms best wel handig zijn.

Ook belangrijk is dat DTS:X niet gebonden is aan een bepaalde speakeropstelling of aantallen. Een receiver zal een DTS:X 'vertalen' naar de speakeropstelling bij je thuis. De receivers die dit jaar verschijnen zullen opstellingen tot 11.2 ondersteunen, met ondersteuning voor 32 speakerposities. Bij Dolby Atmos zijn de eisen qua opstelling toch wat strenger. 

Interessant is dat DTS:X compatibel zal zijn met het oudere DTS HD Master Audio. DTS:X-receivers zullen in staat zijn om bestaande DTS HD MA-mixes af te spelen en zelfs stereo en surroundcontent te herformateren zodat ze van een DTS:X-opstelling thuis gebruikmaken.

DTS:X is voorzien om lossless audio te bevatten, iets dat DTS ook graag wil pushen. Maar aangezien dat niet altijd mogelijk is (bijvoorbeeld bij streaming), is er ook een lossy modus aan "hoge kwaliteit".

DTS zegt dat fabrikanten die samen goed zijn voor 90 procent van de thuismarkt voor AV-receivers en surroundprocessors DTS:X zullen ondersteunen. De meeste fabrikanten lijken te kiezen om zowel Dolby Atmos als DTS:X te ondersteunen, wat een indicatie is dat de codecs voor hen relatief makkelijk en goedkoop te implementeren zijn. Zowel Dolby als DTS hebben de nodige steun bij de bouwers van de chips de surroundtoestellen gebruiken, zoals Cirrus Logic en Texas Instruments. 

De surroundcodec zal in elk geval present zijn in de nieuwe AV-receivers, die traditiegetrouw tegen het begin van de zomer verschijnen. Net zoals bij Atmos, zal DTS:X vermoedelijk niet in elk AV-receivermodel te vinden zijn. DTS geeft ook wat details over huidige modellen:

  • Denon: de AVR-X7200W is nu beschikbaar, DTS:X-firmware later in dit jaar.
  • Integra: meerdere modellen tegen de herfst.
  • Marantz: de AV8802 is er nu al, de DTS:X-firmware volgt dit jaar.
  • Onkyo: meerdere modellen tegen de herfst. 
  • Pioneer: doet mee, details volgen nog.
  • Steinway Lyngdorf: de P200 Surround Sound Processor verschijnt tegen de zomer, de DTS:X-firmware volgt in de herfst.
  • Theta Digital: de Casablanca IVa verschijnt tegen de zomer
  • Trinnov Audio: voorziet een firmware-upgrade voor de Altitude32 tegen de zomer.
  • Yamaha: lanceert DTS:X-klare toestellen in de herfst.

 

De vraag blijft natuurlijk: welke films zullen – in de bioscoop en thuis op Blu-ray – beschikken over een DTS:X-soundtrack. Daar blijft DTS stil over, op een "meer informatie volgt, in samenspraak met filmstudio's" na.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.