Beeld

Xbox One wordt goedkoper

De Xbox One verkoopt slechter dan de PlayStation 4, en dat heeft wellicht met de hogere prijs te maken. Om de boel te redden, gaat Microsoft nu een Xbox One uitbrengen zonder Kinect-camera én met een zachter prijskaartje. De Kinectloze Xbox zal 399 euro kosten, evenveel als de PlayStation 4.

Bij de lancering van de Xbox One stond Microsoft er op om enkel een versie uit te brengen met een Kinect-camera in de doos. Zo'n camera – bedoeld om gebaren en stemcommando's van spelers te detecteren – is een vrij geavanceerd stuk technologie. Helaas kost de camera ook wat, waardoor de nieuwe Xbox voor 499 dollar/499 euro in de winkels ligt. De PlayStation 4 van Sony kost dan weer 399 dollar/399 euro. Ook Sony heeft een (minder geavanceerde) camera, maar die moet je als gamer apart kopen.

De Kinect-camera werkt behoorlijk goed en – blijkt uit onze tests – is uitstekend geschikt om de Xbox-interface en -apps te bedienen. Maar de meerwaarde naar gamers toe is eerder beperkt. Hoewel er wel Kinect-compatibele spelletjes verschijnen, zitten er geen hoogvliegers bij.

Het gevolg is dat de Xbox One toch minder vlot verkoopt dan de PS4. Ook wel omdat de console niet overal ter wereld beschikbaar is, terwijl Sony wel mondiaal de PlayStation in de winkel legt. Maar het prijsverschil speelt vast ook een rol, zeker bij jeugdige gamers met minder grote budgetten. Eind maart was de kloof tussen Microsoft en Sony 5 miljoen versus 7 miljoen consoles. Die kloof wordt steeds groter: zo stelt Geek.com dat de PS4 in Europa (waar de Xbox One niet overal beschikbaar is), in maart zeven maal beter verkocht dan de Xbox One. Gegeven dat de Xbox One net het vlaggenschipspel Titanfall ontving, is dat best wel verontrustend voor Microsoft.

Officieel is de Xbox One nog niet te koop in de Benelux, maar wie online bestelt bij een verkoper in Duitsland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk krijgt het apparaat probleemloos toegezonden. Bovendien zijn er winkels in ons land die de console toch te koop aanbieden. Zo hebben we de Xbox One in grote getallen gespot bij de Belgische keten Dreamland. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.