Redactie

The Hobbit de meeste gepirateerde film van 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey werd vorig jaar 8,4 miljoen maal illegaal gedownload. Daarmee staat de Peter Jackson-film met stip op de eerste plaats van gepirateerde films, voor Django Unchained. Al blijft de western-hommage van Quentin Tarantino niet ver achter, met 8,1 miljoen illegale downloads.

De cijfers werden samengesteld door Torrentfreak, een site gewijd aan het watchen van alles wat met Bittorrent te maken heeft. Elk jaar maken zij een som van de meeste gepirateerde films via illegale downloads – er is nog een illegale Blu-raycircuit, nieuwsgroepen en andere kanalen – en stellen dan een top tien op waar de meeste filmmakers liever uitblijven.

Niet verrassend is er een zeker verband tussen succes in de bioscoop en succes bij illegale downloaders. Zo is de eerste Hobbit-film met meer dan 1 miljard dollar aan inkomsten een van de financiële toppers van Hollywood gebleken. Dat de film zo vaak werd gedownload heeft wellicht ook te maken met de recente verschijning van deel 2, The Desolation of Smaug.

Overigens hebben de illegale versies van The Hobbit één ding niet dat de cinema-uitvoering wel mee kan pronken: HFR, of high-frame rate. Of deze techniek bij jou in de smaak zou vallen, is een andere vraag, maar wij zijn er in elk geval fan van (lees hier de achtergrond over HFR).

Torrentfreak merkt wel op dat bepaalde kaskrakers helemaal niet populair zijn bij torrent-liefhebbers. Zo ontbreekt The Hunger Games en Man of Steel in de top 10. Maar we gaan niet suggereren dat dit iets met de kwaliteit van die films te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.