Redactie

Film: The Bling Ring

Omdat we houden van Scarlet Johanssen, houden we ook van Sofia Coppola. Omdat ze ons Lost in Translation schonk, natuurlijk. The Bling Ring lijkt (een beetje) op die klassieker.

The Bling Ring draait rond een aantal jongeren die uit verveling en de puberwens om iets cool te doen, inbreken in huizen van allerlei Bekende Amerikanen en aan de haal gaan met hun spullen. Ze worden daarbij geholpen door de slachtoffers zelve – Paris Hilton, Lindsay Lohan – omdat die figuren hun hele leven blootgeven op (sociale) media. Hilton twittert dat ze op een awardsuitreiking zit? Inbraakje plegen!

Het waanzinnige aan het verhaal is a) dat het echt gebeurd is en b) Paris Hilton bereid was om een filmcrew in haar extreem kitscherige woning toe te laten. Mocht je er aan twijfelen: Hilton heeft inderdaad geen smaak, ook achter gesloten deuren. Het interessante aan The Bling Ring is dat het zo niet enkel ons laat meekijken in het leven van Amerikaanse jongeren die toch aardig vervreemd zijn van wat goed en slecht is – het is allemaal fun, weet je – maar toch ook vrij kritisch is over het opgeblazen wereldje van beroemdheden die bekend zijn omdat ze bekend zijn.

The Bling Ring overtuigt ondanks zichzelfd. Op zich is het verhaal nu immers niet zo boeiend en de personages zijn zo leeghoofdig als je zou verwachten, maar toch weet Coppola er een relatief interessante film van te maken. Met name Emma Watson zet een glansrol neer. 

Het vervreemde sfeertje van pubers die meer geven om populariteit dan strafrecht en vergroeit zijn met hun smartphone weet Coppola in ieder geval perfect te pakken. En zo komt The Bling Ring in de buurt van Lost in Translation, nog een Sophia Coppola-film die perfect dat onthecht van de wereld-gevoel wist te brengen. Maar waar Lost in Translation het zwartgallige aspect counterde met de grappige tronies van Bill Murray, is de humor in deze film veel wranger. Een feel-goodfilm is The Bling Ring niet, maar het is wel een boeiende film die zonder dat allerlei actie of geweld aan te pas komt toch een wijs verhaal vertelt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.