Beeld

Sneak-preview: Sony toont de gebogen Bravia S90 Ultra HD TV

Vorig jaar liet Sony op IFA al een gebogen model (de S990) zien, maar dat bereikte nooit onze markt. Dit jaar mogen we echter wel een model in de winkel verwachten. Wij kregen een korte sneak-preview.

Gebogen televisies zijn in trek, zoveel staat ondertussen wel vast. Ondanks de naar onze mening beperkte meerwaarde van die curves op vlak van beeldkwaliteit, is zo’n gebogen televisie zeker een conversatiestarter in je woonkamer. Het ziet er ook best wel knap uit.

Met de nieuwe S90 betreedt Sony binnenkort de arena van de gebogen tv’s. De Ultra HD S90 positioneert zich aan het boveneinde van het gamma, tussen het absolute topmodel, de X95, en de bijzonder knappe X9 (zie onze review hier). Wat beeldkwaliteit betreft is de X9 het beste referentiepunt. De S90 zal immers net zoals dat toestel beschikken over een Triluminos scherm, 4K X-Reality Pro beeldverwerking en X-tended Dynamic Range. 

,

Waar onderscheidt de S90 zich dan van de competitie? Wat onmiddellijk in het oog springt is de veel zachtere curve die de S90 hanteert ten opzicht van de concurrenten uit Korea. Gebaseerd op onze eerste observaties en wat meetwerk op de foto’s, schatten we dat de curve een straal heeft van ongeveer 7,5 m. Dat is aanzienlijk meer dan de 4,2 m van Samsung en de 5 m van LG. Sony verwijst hiervoor naar een studie aan de universiteit van Kyushu, Japan, waaruit blijkt dat vanop een typische kijkafstand (vermoedelijk om en bij de 2,7 meter, zie Lechner-afstand), de radius tussen de 5 en 11 m moet liggen om vervorming van het beeld te voorkomen. Vooral het ‘pincushion’ effect waarbij lange horizontale lijnen gebogen lijken wordt hiermee vermeden.

Dat was alvast ook onze ervaring tijdens de sneak preview. De S90 is gebogen, maar het effect is subtiel. Een voordeel is alvast dat je makkelijker wat meer aan de zijkant kan zitten zonder storende effecten van het gebogen beeld te ervaren. Reflecties blijven licht problematisch, die worden namelijk iets uitvergroot, net zoals op andere gebogen tv’s, maar de testlocatie was in dat opzicht erg lastig.

,

Over naar het geluid. Helaas, geen Magnetic Fluid speakers op dit model, maar Sony heeft toch iets speciaals voorzien. De S90 beschikt namelijk over ingebouwde ‘Multi-angle live speakers’, die 4.2 kanaals surroundgeluid produceren. De speakers aan de zijkant van het toestel zijn in twee onderverdeeld, ter hoogte van het zichtbare blauwe accent. De onderste delen zijn de front-speakers, de bovenste delen staan licht naar buiten gekanteld en zorgen zo voor een surround effect. Bovendien verwerkt de S90, net zoals de volledige Bravia 2014-reeks, multikanaals geluid intern zonder het eerst down te mixen naar stereo en dan naar virtueel surround om te zetten. De multikanaal soundtrack van een Blu-ray wordt dus in zijn totaliteit bewerkt voor weergave op de S90. De S90 kan gecombineerd worden met Sony’s optionele subwoofer, de SWF-BR100, die speciaal voor dit toestel ook in het zwart verkrijgbaar zal zijn.

De geluidsdemo’s konden ons minder overtuigen. Er is wel degelijk een goed surround-gevoel, maar aan de klankkwaliteit van dit vroege sample mag zeker nog gesleuteld worden.  Ook hier was de testruimte mogelijk een handicap. Afgaand op Sony’s klankprestaties op zijn andere toestellen dit jaar, zullen ze dat zeker nog verbeteren.

,

Sony gaat voor een merkwaardige keuze. Een gebogen televisie, zoals de markt ze kennelijk graag ziet, maar dan wel subtiel gebogen. De S90 ziet er alvast geweldig uit. Met zijn zachte buiging zal het toestel ook aan de wand geen slecht figuur slaan, iets waar we bij de exemplaren van de concurrentie toch bedenkingen bij hebben. De zachtere buiging levert ook minder vervorming, maar zal de consument die voor een gebogen scherm kiest niet liever een uitgesproken curve zien? De toevoeging van goede surround is zeker een troef, al kunnen we daar voorlopig weinig uitspraak over doen.

De S90 zal beschikbaar zijn in twee maten: 65 en 75 inch (KD-75S9005B en KD-65S9005B). Prijzen en lanceerdata moeten we jullie voorlopig schuldig blijven, maar een IFA-introductie lijkt niet onwaarschijnlijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.