Beeld

Seiki brengt goedkope UHD-tv’s naar Europa

Seiki, het merk klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar daar komt in de loop van 2014 mogelijk verandering in. Want 4K-tv's aan een spotprijs, daar word je snel mee bekend.

We schrijven april 2013. Rond die tijd was de prijs van een 4K-tv nog ongeveer te vergelijken met die van een kleine gezinswagen. Kleinere, goedkopere modellen waren onderweg, maar het bleven premium-producten, met een bijhorend prijskaartje. En dan verscheen daar plots Seiki. Die boden een 50-inch 4K-tv aan voor amper 1500 US Dollar. Helaas niet in Europa verkrijgbaar, maar het zette wel iedereen aan het denken, inclusief onszelf.

Op CES Unveiled troffen we Seiki aan en kijk, er is goed nieuws. Seiki komt naar Europa! En ze brengen een hele reeks televisies mee, zowel Full HD als Ultra HD modellen. De UHD-tv's zijn beschikbaar in de volgende maten: 28, 39, 40, 55, 55 en 65 inch. Daarnaast zitten er ook soundbars en Bluetooth speakers in het aanbod.

En de prijzen zijn nog steeds bijzonder aantrekkelijk. Exacte prijzen waren er nog niet, maar je mag uitgaan van de volgende indicatieve prijzen. Een 28 inch 4K-tv tik je op de kop voor 399 euro. Een 39 inch model gaat voor 599 euro. Het 55 inch model zal ergens rond 1.299 euro zitten. Ja,dat lees je goed. Een 55 inch UHD-tv voor 1.299 euro.

Om de prijzen zo laag mogelijk te houden kiest Seiki voor een zo eenvoudig mogelijke aanpak. Geen Smart TV platform en een zeer beperkte USB-mediaspeler (enkel ondersteuning voor jpg en mp3). Dit is een eenvoudige televisie met een typische complement aansluitingen waaronder drie HDMI-aansluitingen. Die zijn voorlopig nog niet HDMI 2.0 compatibel.

Ook de ingebouwde scaler is misschien niet van topkwaliteit, en aangezien dat een belangrijk onderdeel is heeft Seiki daar een oplossing voor klaar. Een HDMI-kabel die aan één connector voorzien is van ingebouwde scaler elektronica, de U-Vision kabel. Aan de bronkant sluit je hem gewoon aan zoals eender welke HDMI-connector, aan de display zijde is er ook een USB-connector voorzien die voor de stroomtoevoer zorgt.  Of deze scaler kan optornen tegen de ingebouwde scalers van de grote merken is momenteel moeilijk te zeggen. Maar bemoedigend is alvast dat de oplossing een 'technicolor 4K Image Certified' logo kreeg.

Seiki U-Vision

Seiki komt in het tweede kwartaal van 2014 naar Europa, zeker naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Of België en Nederland op korte termijn zullen volgen is nog niet zeker.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.