Mobile

Samsung moet megaboete aan Apple

Het aanslepende conflict tussen Apple en Samsung bereikt nu een eindpunt, min of meer toch. Samsung zal 930 miljoen dollar aan Apple moeten betalen, maar een verkoopverbod op Samsung-telefoons komt er niet. Daar had de maker van de iPhone in de V.S. op aangestuurd, maar ze kregen geen gelijk van de rechter. Nog een lichtpuntje voor Samsung: de oorspronkelijke boete van 1,05 miljard dollar is definitief vervangen door een iets lagere.

Het juridische gevecht tussen de twee bedrijven – niet toevallig de nummers één en twee in de smartphone-markt – duurt nu al ongeveer drie jaar. Apple kloeg Samsung aan, omdat het Amerikaanse bedrijf vindt dat de Koreanen interface- en designelementen van de iPhone gekopieerd hebben in (ondertussen oudere) Galaxy-telefoons. Het gaat dan bijvoorbeeld om de mogelijkheid om in te zoomen op webpagina's door twee vingers op het scherm te leggen en uit elkaar te trekken. 

Apple wou ook heel graag dat Samsung bepaalde telefoons niet langer zou mogen verkopen in de Verenigde Staten, maar daar had de rechter geen oor naar. Die vond niet dat Apple kon aantonen dat ze effectief omzetverlies hadden geleden vanwege de 'gekopieerde' Samsungs.

Het geruzie tussen de twee elektronicagrootmachten is verre van voorbij. Binnenkort gaat een heel nieuwe rechtzaak van start, over nieuwe Samsung-telefoons die volgens Apple ook te veel lijken op iPhones. Het zwaait daarbij met een aantal patenten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.