Mobile

Review: Sony Xperia Tablet Z2

Laten we het eerst hebben over de evidente verschillen tussen de eerste Tablet Z (lees hier de test) en de gloednieuwe Z2. Of liever: de non-verschillen. Leg de twee tablets naast elkaar, en je ziet niet meteen grote verschillen. Tijdens het testen legde ik de twee tablets regelmatig vaak naast elkaar – en telkens opnieuw overviel me de vraag: “Welk is nu de nieuwe?”.

Gegeven dat de eerste Tablet Z een toonbeeld van minimalisme was, is dat niet verrassend noch bepaald erg. Verandering moet wat ons betreft enkel als er reden toe is. Het zeer dunne chassis en de relatief brede, zwarte rand rond het brede 10,1-inch scherm leiden je ogen meteen naar wat er op het display gebeurt. Vooral bij het bekijken van video en tijdens het gamen heb je het gevoel dat enkel de scherminhoud bestaat. En dat is precies hoe het hoort.

Zijn er dan helemaal geen veranderingen aan het uiterlijk? Toch wel, maar ze zijn meestal heel bescheiden. Naast zijranden die nu bij het zwarte model grijs gekleurd zijn (een puur esthetische verandering) is de Z2 vooral 0,5 mm dunner en 70 gram lichter.

Om het verschil in dikte te merken, heb je bijna een microscoop nodig, maar de gewichtsdaling is zeker merkbaar. Het maakt de Xperia Tablet Z2 met voorsprong de lichtste in z’n klasse en een plezier om te gebruiken.

Het lage gewicht en mager profiel hebben trouwens geen impact op de rigiditeit en het stevigheidsgevoel. Dat vind ik toch een prachtprestatie. 

,

Wat opvalt, is dat Sony de poorten en knoppen aan de randen van de tablet verplaatste. De Japanners hebben duidelijk geluisterd naar feedback van gebruikers van de eerste Z, want hierdoor kan je nu bijvoorbeeld de Z2 laden terwijl het in een (apart verkochte) dichtgevouwen hoes steekt en ga je iets minder vlug per ongeluk op de powerknop drukken.

Zoals bekend is de grote troef van Sony's mobiele toestellen dat ze water- en stofdicht zijn. Mijn eerste Xperia Tablet overleefde zo al een paar omgestoten glazen, terwijl er ondertussen al twee iPhones in mijn bezit door contact met veel minder water – in één geval zelfs door heel weinig condensatie – overleden zijn.

Alleen al voor dit aspect verdient Sony veel lof. Wat zij doen met hun mobiele apparaten zou eigenlijk door alle fabrikanten opgepikt moeten worden. Wie 300, 400 of meer euro uitgeeft aan een tablet of smartphone, heeft recht op een toestel die de kleine calamiteiten van het leven overleefd.

De achterkant van de Xperia Tablet Z2 is bekleed in een materiaal dat veel grip biedt. Raar genoeg, hoewel het dof is, zie je er na een verloop van tijd vingerafdrukken op verschijnen. 

,

Sony claimt dat de Tablet Z2 een van de snelste tablets ter wereld is. Aangezien er aan een enorme tempo nieuwe chipsets verschijnen voor mobiele producten, denken we er in hun plaats “op dit moment” bij.

Feit is dat de Snapdragon 801-chipset (met een quadcore Krait 400-CPU aan 2,36 GHz plus 3 GB werkgeheugen) net uit de chipfabriek van Qualcomm rolde en in onze benchmarks bijzonder snel presteert. In het gamecentrische 3DMark zien we een score die enkel door enkele toptelefoons (Sony Xperia Z1, HTC One M8 en XIAOMI MI-3) wordt overtroefd. De dichtstbijzijnde tablet met 10,1-inch scherm is een iets lager presterende Samsung Galaxy Tab Pro.

Vanuit FWD relativeren we benchmarks wel wat, want ze weerspiegelen niet altijd de prestaties bij gebruik in het echte leven. Van de 3DMark-test steken we vooral op dat de Z2 zeker voor games een goede keuze is. En dat is ook waar voor minstens één ander reden: je kan een PlayStation 3-controller draadloos gebruiken met de tablet, wat natuurlijk fijn is voor arcadegames die het ondersteunen.

,

Hoewel de Z2 blijft ‘steken’ op een Full HD-resolutie – terwijl Apple en Samsung voor meer gaan – zien we dat niet echt als een gebrek. Het kan inderdaad scherper, maar met 1.080p op een 10,1-inch scherm zit je aan een aanvaardbare 221 pixels per inch. 

Volgens Sony is het scherm aanzienlijk beter vergeleken met de Z van vorig jaar. Zo gebruikt de Z2 nu een Triluminos-scherm dat een betere kleurweergave zou bieden. Eerlijk gezegd: met het vorige scherm was niets mis en deze lijkt op gelijke niveau te zitten, met iets meer gesatureerde tinten.

Sony was zowat de eerste die er aan dacht om zijn tablets uit te rusten met een infraroodoog en een remote-app. Ondertussen bezitten bijna alle toptelefoons en toch wat tablets de mogelijkheid om AV-materiaal aan te sturen.

De remote-app van Sony is niet veel veranderd door de jaren, maar geen erg. Het werkt prima, kan behoorlijk wat types en merken producten aansturen, en heeft een leermodus. Het enige wat we echt missen, is de mogelijkheid om één remote te bouwen met knopjes voor verschillende apparaten, iets dat bij pakweg LG wel kan.


,

De Z2 draait Android 4.4.2 met daarop een eigen sausje van Sony. Veel visueel snoepgoed wordt er niet toegevoegd – en daar is iedereen blij om – maar wel wat eigen apps en een stijlvolle kleurenpalet.

Opvallend is dat de Walkman-app zeer verregaand integreert met Music Unlimited, wat leuk is als je geabonneerd bent op die dienst. Sony ontpopt zich tegenwoordig tot de voorvechter van hi-resaudio; het is wel wat sneu dat qua ondersteuning voor hoge resolutie-audio de Z2 niet echt goed scoort. ALAC's spelen niet af, ongeacht hun bitrate en sampling rate, FLAC's wel, tenzij ze richting 96 KHz en 24-bit uit gaan.

Het klinkt misschien vreselijk old school, maar wij vielen enorm voor de FM Radio-app: die oogt zeer knap en kan via TrackID van GraceNote een liedje identificeren. Kon elke radio dat maar!

Wat minder opgetogen zijn we over de Video-app, die toch het lastig had met het afspelen van onze testvideo’s over het netwerk. Veelal was er wél beeld, maar geen klank. Nu ja, even naar de Play Store gaan en daar een app downloaden als GoodPlayer, en dat probleem is ook al weer opgelost. (Dezelfde weg kan je wandelen om hi-resaudio af te spelen, trouwens.)

Los van die gemakkelijk op te lossen kwestie, vinden we de Z2 een uitstekende tablet om video te bekijken. Wie dat vaak doet, moet eens kijken naar de door Sony apart verkochte mini-afstandsbediening voor de Z2. Een leuk idee én het dubbelt als minitelefoontje voor Skype en co op je tablet, maar aan 79 euro te duur.

,

Audio staat bij tablets dikwijls – en spijtig genoeg – niet heel hoog op de prioriteitenlijst. Bij de Xperia Tablet Z2 is dat echter niet het geval. Zo zijn de luidsprekers verplaatst en naar voren gericht. Dat is niet enkel goed voor de klank, het verkleint de kans dat je tijdens het vasthouden de speakers met je handen bedekt.

Er zijn bovendien heel wat audio-instellingen aan boord, al zijn wij geen fan van ClearAudio+. Maar goed, dat is iets dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Het Geluidsverbetering-scherm is gelukkig zo ingericht dat je kan experimenteren met de equalizer en audiofuncties.

Maar wat bespeuren we daar in de audio-instellingen? Een mogelijkheid om de Z2 audio digitaal te laten uitsturen naar een USB-DAC! Interessant, want via deze route zou je de tablet kunnen gebruiken als hoogwaardige audiobron.

Nu is dit niet zo uitzonderlijk als het lijkt. In theorie kan iedere smartphone of tablet met Android 4.1 of hoger verbinden met een USB-DAC, maar nog nooit werd het zo expliciet in de kijker gezet.

Om je tablet digitaal aan te sluiten op een DAC, heb je een gepaste USB-OTG-kabel nodig. Met een typische aankoopprijs van een vijftal euro's is dat geen grote uitgave. 

We wilden deze feature testen op onze Teac UD-501 en NuForce Icon HDP, maar helaas: onze – nochtens immense – voorraad kabels bleek geen werkende OTG-kabel te bevatten. De bestelling voor een nieuwe kabel is ondertussen geplaatst, en we zullen in een apart artikel aandacht wijden aan de combinatie Android en USB-DAC.

,

Vorig jaar waren we onverdeeld enthousiast over de Xperia Tablet Z. Wie een Android-tablet zocht met topspecificaties en een groot scherm moest wat ons betreft niet verder zoeken. Wat nu met de Z2, die je kan beschouwen als een Z met significante verbeteringen, niet echt een nieuw recept?

De Z2 is zonder twijfel een uitstekende tablet, met extreem goede prestaties, een redelijke maar geen buitengewone autonomie en dankzij zijn water/stofdichtheid ook in het bezit van een unieke troef.

Tegelijkertijd heeft met name Samsung sterk gewerkt aan zijn tablets, in het bijzonder de gelijkgeprijsde TabPro met zijn hoge resolutiescherm en meer zakelijke functies.

Niettemin blijft voor ons de Xperia Tablet Z2 een excellente keuze als je zoekt naar een Android-tablet die beestig goed presteert en gewoon heel veel in zijn mars heeft.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.