Geluid

Review: Philips BT3500

Speakers als Boses SoundLink-reeks of de Samsung DA-F60 zijn mooie voorbeelden van goed klinkende draadloze Bluetooth-speakers. Je spreekt dan wel over toestellen van 200 tot 300 euro. De BT3500 zit met zijn 79 euro heel wat lager. Dan vragen we ons meteen af: kan dit wel goed zijn?

,

De verpakking mag dan niets bijzonder zijn, het apparaat dat je uit de doos plukt komt wel verrassend goed over. De BT3500 is compact, past goed in de hand en weegt niet veel. Je zou voor deze prijs een matige bouwkwaliteit verwachten, maar de behuizing zit solide in elkaar. De metalen speakergrille zorgt voor de nodige stevigheid. Je hebt de keuze tussen een witte of zwarte uitvoering.

Het gaat hier om een eenvoudige Bluetooth-speaker, zonder al te veel franjes. Toch is er ruimte voor een paar handige vondsten, zoals het klepje achteraan dat het mogelijk maakt om de BT3500 schuin op een tafel te plaatsen. Je kunt ook zonder de stand werken en hem recht plaatsen, zonder vrees dat hij omvalt. Ook slim gevonden is de plaatsing van het volumeknop onder een hoekje. Het geeft de BT3500 toch iets meer stijl en beschermt de knop bij een val.

,

De Philips BT3500 speelt muziek af en dubbelt als speaker bij telefoongesprekken. Aan de zijkant is een microfoontje om jouw deel van het telefoongesprek te registreren. Dit werkt vrij goed: de speaker geeft het gesprek goed weer (wat niet altijd het geval is) en de microfoon doet zijn werk ook vrij goed zolang er niet te veel omgevingsgeluid aanwezig is.

Er is een 3,5 mm jack aansluiting als je een muziekspeler of telefoon met een kabel wil aansluiten, maar de meesten zullen wellicht voor de Bluetooth-optie gaan. Ondanks de lage prijs heeft de BT3500 een NFC-chip ingebouwd, wat het koppelen met een compatibele telefoon of tablet kinderspel maakt.

,

We jagen wat tracks door de speaker, benieuwd als we zijn naar wat een low-cost Bluetooth-toestel presteert. Zoals je zou verwachten van een behuizing van deze grootte zonder reflex of ruimte voor een woofer, blijven vooral de lage tonen achterwege. De weergave van stemmen en hogere tonen is dan wel weer relatief goed. Het hangt allemaal wat af van wat je beluistert. Bjorks ‘Violently happy’ klinkt nogal flets, terwijl een akoestische Neil Young best wel beluisterbaar is. Voor dit prijspunt mag je ook niet te streng zijn, want de BT3500 doet het – dat in acht genomen – niet slecht. 

,

Het bescheiden vermogen en ontbreken van veel lage tonen maakt de BT3500 eerder een speaker die je zorgeloos meeneemt op vakantie voor wat muziek aan de caravan of op strand. Al moet je rekenen dat net buiten, in een meer rumoerige omgeving, je nog sneller bassen mist.

Een troef is zeker dat de Philips BT3500 zeer transporteerbaar is. Je neemt hem zo mee in de hand en veel weegt de speaker ook niet. Dat lage gewicht is wel mogelijk door een kleinere batterij in te bouwen. Die gaat dan ook ‘maar’ vijf uur mee, wat minder is dan bij een duurder model. Een Philips Fidelio P9 bijvoorbeeld, kan zeker dubbel zo lang mee. Goed om weten: je laadt de BT3500 op via een micro-USB-lader. Die is echter niet  in de doos aanwezig, maar de lader van je telefoon kan dienen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.