Een speler die aanspraak maakt op topkwaliteit beeld en geluid moet dat ook uitstralen in zijn ontwerp. Geen probleem voor deze Panasonic. De speler is sober maar zeer stijlvol uitgevoerd in zwart, geborsteld metaal. Het is geen compacte vormgeving, maar een eenvoudige rechthoekige behuizing met licht afgeronde ribben. Bovenaan het apparaat staan verlichte bedieningstoetsen, terwijl de schijflade, USB-aansluiting en SD-kaartlezer zich verbergen achter de neerklappende voorzijde.
Heel wat spelers zijn tegenwoordig voorzien van een beperkt aantal aansluitingen. Maar dat is zeker niet het geval bij deze Panasonic. Hij beschikt bijvoorbeeld over twee HDMI-aansluitingen, waarbij je de tweede HDMI-poort kan configureren om video en audio te geven of enkel audio (maar dan gaat er geen audio via HDMI 1, wat handig is al je de BDT700 voor beeld rechtstreeks aan een projector wil hangen en de audio naar een surroundprocessor wil sturen). Nog zeldzamer zijn de vele aansluitingen om een analoog signaal in stereo of 7.1 naar buiten te brengen. Een optische en coaxiaal digitale audio sluiten het aanbod af. Qua connectiviteit is deze T700 dus al behoorlijk indrukwekkend.
,
De remote is indrukwekkend en voor een Blu-ray-speler vrij uitgebreid. Hij kan met een druk op de knop verlicht worden, wat handig is in een donkere thuiscinema. Naast de gebruikelijk toetsen hebben ook heel wat bronnen zoals Miracast, DLNA en internettoepassingen een eigen toets. Onderaan zorgen vier aparte toetsen voor snelle toegang tot de vele beeld- en geluidsinstellingen.
De menu’s van de speler zijn prima onderverdeeld, maar erg technisch. Dat valt mee in de ‘setup’ menu’s waar de meeste zaken duidelijk zijn, of op automatisch ingesteld kunnen worden. In de beeld-menu’s slingeren er te veel technische termen rond zonder een woordje uitleg. Luma en chroma zijn niet echt consumentvriendelijke termen bijvoorbeeld. Dit is duidelijk een speler bedoeld voor de AV-enthousiasteling.
Schakelen tussen verschillende menu’s, maar ook reageren op de remote duurt soms net iets te lang. In sommige gevallen worden snel achtereenvolgende toetsaanslagen genegeerd, wat het aanpassen van sommige instellingen tot een geduldwerk maakt.
,
De beeldkwaliteit van de Panasonic is van de bovenste plank. De speler doorloopt moeiteloos onze testen en levert haarscherpe beelden zonder het minste probleem. Uitstekende deinterlacing zorgt voor perfect schuine lijnen zonder trapeffecten. Met zijn ruime keuze aan instellingen kan je de speler zelfs ruisonderdrukking laten uitvoeren. Ook de upscaling is van uitstekende kwaliteit en levert piekfijne resultaten op een Ultra HD-scherm. Met een gebruiksvriendelijker en minder technisch menu zouden veel gebruikers er ongetwijfeld nog meer uit kunnen halen. Nu is dat helaas te complex. Maar vermits de beeldkwaliteit zo uit de doos uitstekend is, tillen we daar niet te zwaar aan.
,
De BTDT700 wil echter meer zijn dan een goede videospeler. Ook op audiovlak wil het scoren. Het toestel valt in elk geval beter te integreren in een complexere AV-setup dan een doorsnee Blu-rayspeler. De optie om audio via een tweede HDMI-uitgang te sturen is op dat vlak interessant, maar je kan ook simultaan de audio via HDMI, cinch en digitaal naar buiten sturen. Dat opent de deur naar complexere scenario’s, waarbij je bijvoorbeeld een filmsoundtrack via een AV-receiver stuurt maar voor het beluisteren van een muziek-cd met een aparte stereoversterker werkt. Toegegeven, dit is geen alledaagse optie, maar het kan wel.
Uiteraard kan je een muziek-cd beluisteren via de BDT700, wat trouwens prima klinkt. Maar er zijn opties genoeg om muziek naar de speler te brengen. Via een USB-stick bijvoorbeeld, of WiFi Direct en DLNA. Wel gek dat je de speler in een specifieke modus moet plaatsen vooraleer je vanaf een mobiel toestel media er naartoe kan sturen.
,
Voor deze prijs verwachten we toch ook een goede mediaspeler. Helaas laat de DMP-BT700 op dat vlak nogal wat steken vallen. De speler ondersteunt bijvoorbeeld geen Divx, wel xvid. Wat erger is, de speler lijkt geen HEVC-codec aan boord te hebben. De handleiding lijst alle codecs en we vinden hem er niet tussen. Ook onze testsamples speelt hij niet af. Verder werden sommige van onze mp4-testbestanden geweigerd en loopt het mis met de meeste ondertitels. Alhoewel we duidelijk zien dat de speler de ondertitels herkent, ze verschijnen niet op het scherm.
Ook op audiovlak zouden we verwachten dat alle mediaformaten ondersteund worden. Maar dat blijkt niet het geval. De klassieke lossy bestandsformaten spelen perfect af, maar hoewel cd-kwaliteit en hi-res FLAC’s afspelen, is dat niet het geval bij Apple Lossless. Bijna niemand luistert naar SACD’s, maar toch was het fijn geweest als deze mogelijkheid present was.
Je krijgt er ook het Panasonic internet-platform bij, met een aantal extra video on demand- en audiodiensten. Echter zonder hoogvliegers, al is er wel ondersteuning voor 4K via YouTube. Maar Netflix in 4K moet je dus niet verwachten, vermits de HEVC-codec ontbreekt. Dat is een vreemd gebrek voor een speler die zich aan de top positioneert, met 4K-upscaling en een HDMI 2.0 uitgang.
,
De Panasonic DMT-BDT700 is een overcomplete Blu-rayspeler die – mits het nodige geduld met de menu’s – heel wat mogelijkheden biedt. Het is ook een speler die in een audio-opstelling een dubbele rol kan spelen, als video- maar ook als audiobron. De vele aansluitmogelijkheden effenen de weg naar heel diverse installatiescenario’s.