Geluid

Review: Logitech UE Mini Boom

De Mini Boom is letterlijk de juniorversie van de Ultimate Ears Boom, een Bluetooth-speaker die uit de band springt door klank in 360 graden rondom te verspreiden. De Mini-editie is een heel ander beestje. 

Waar de Boom de vorm heeft van een koker – denk aan een geschenkverpakking voor een whiskeyfles – is de Mini Boom een compact doosje dat je gewoon in de hand kan nemen. Het heeft geen hoeken maar is helemaal afgerond, wat de speaker een trendy uiterlijk geeft. Dat hip gevoel wordt nog versterkt door de rubberen afwerking rondom, wat de Mini bovendien beter bestand maakt tegen een tik of een valpartij.

Uiteraard kan je de Mini Boom in een varia van uitvoeringen krijgen. Onze testspeaker heeft een witte speakergrille vooraan en lijkt dankzij de feloranje behuizing wat op noodapparatuur dat je op een schip zou vinden. Opvallend dus, en dat is vast de bedoeling. Er zijn ook subtielere tinten te koop. 

,

Hoewel je ook via een 3,5 mm jack een muziekspeler kan aansluiten op de Mini Boom, is het vooral de bedoeling dat je via Bluetooth muziek aanlevert. Het koppelen kan eenvoudig, via de NFC-chip of door op de grote Bluetooth-knop bovenaan te drukken. Links en rechts van deze knop staan trouwens de volumetoetsen, mooi gelijk met de behuizing.

Bij Logitech kwamen ze wellicht tot de conclusie dat speakers zoals deze vaak mee op weekend gaan, naar vakantiehuizen waar meerdere mensen voor muzikaal vertier willen zorgen. En dus kan je simultaan twee smartphones (of andere Bluetooth-apparaten) aansluiten. De Mini onthoudt bovendien de koppeling met de acht laatste Bluetooth-bronnen.

Over een party trick gesproken: je kan twee Mini's draadloos met elkaar verbinden om zo een grootser geluid te produceren. Deze feature hebben we echter niet getest, omdat we maar één Mini Boom op bezoek kregen.

Volgens de fabrikant kan de Boom mini tot op een afstand van 15 meter audio via Bluetooth ontvangen. Ik haalde tot ongeveer tien meter en een verdieping hoger, wat niet slecht is. Bereikcijfers zoals deze zijn nu eenmaal voor ideale omstandigheden en omgevingen zonder obstructies.

,

De Mini is echt een mobiele speaker, want je hebt helemaal geen stopcontact nodig om hem te gebruiken. Er is een ingebouwde batterij die je oplaadt via een micro-USB-kabel. Een lader zit niet in de doos, enkel een kabel, maar je kan dus wel de lader van je telefoon of tablet of de USB-poort van een laptop gebruiken.

De handleiding vertelt me dat de batterij ongeveer tien uur voor muziek kan zorgen. Bij mijn test bleef de Mini Boom netjes een hele werkdag doorspelen, wat de claims van Logitech lijkt te bevestigen. Veel zal afhangen van de afstand tussen je mobiel toestel en de speaker, en wellicht ook het geluidsvolume.


,

Het is wel verrassend dat er voor de Mini Boom een app beschikbaar is (iOS en Android). Normaal gezien zijn Bluetooth-speakers zoals deze eerder 'dom'. 

Het installeren van de Mini Boom-app is geen must, maar wel handig. Het is via deze weg dat je de duo-modus met twee speakers activeert, de onvermijdelijke firmware-updates ontdekt (het aanbrengen vereist een computer) en de EQ-instelling aanpassen.

Veel equalizer-instellingen zijn er niet: je kan kiezen tussen 'Kamervullend', 'Stemmen' en 'Intiem'. Die laatste modus is bedoeld voor kleinere kamers en zorgt voor een evenwichtiger geluid.

Overigens kan je de Mini Boom ook gebruiken als er tijdens een luistersessie een telefoonoproep binnenrolt. Er is een ingebouwde microfoon, zodat je een gesprek kan houden. De audiokwaliteit is lager dan bij het beluisteren van muziek, maar dat heeft met de eigenaardigheden van Bluetooth te maken.

,

Voor zijn 99 euro biedt de Mini Boom gedegen prestaties in een kleine verpakking. Zoals je zou verwachten van een mobiele speakertje zoals dit, ligt de nadruk op het afleveren van punchy bassen. Logisch, want in de buitenlucht dragen lage frequenties veel minder goed. Voor dezelfde reden waarom mobiele hoofdtelefoons het laag benadrukken, komt de Mini Boom daarom als wat bass-heavy over.

Toch kan je stellen dat er uit deze speaker een vrij goede klank komt, vooropgesteld dat je relatief recht voor de speakergrille zit. De Mini Boom is nogal directioneel en verliest zijn hoge en middenfrequenties snel als je er schuin op kijkt – of moet dat 'luisteren' zijn?

Bij echt mobiele speakers blijven we de Bose SoundLink Mini (lees hier de test) beter vinden – maar die speaker kost wel aanzienlijk meer.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.