De Art lijn is Loewe’s meer toegankelijk geprijsde reeks. Aan het uiterlijk merk je daar niets van. Onze versie heeft een prachtig matzilver kader, met bovenaan een glanzende accentlijn. Onderaan centraal in de prominente speakergrille prijkt het iconische Loewe-oog. Om de televisie zo perfect mogelijk in je interieur te passen, is de Art beschikbaar in vier kleuren: zwart, chroomzilver, mokka of wit. Standaard worden de toestellen geleverd met een tafelstandaard, maar er is een uitgebreide keuze alternatieven. En die van variëren van heel gewoon tot excentriek. Van wandophanging, tot vloerstaander, tot de unieke ‘Screen Lift Plus’ of de Loewe racks, iedereen vindt een geschikte oplossing.
Het gros van aansluitingen staat achteraan, enigszins weggewerkt in de rug, en af te dekken met een rugplaat. Eens geïnstalleerd zullen die aansluitingen niet erg toegankelijk meer zijn, iets om rekening mee te houden. Wie Scart, Component, of een PC-ingang wil, moet een optionele verloopstekker aanschaffen. Aan de zijkant vinden we naast een HDMI en 2 USB-aansluitingen ook de netwerkaansluiting. Al die aansluitingen zitten achter een klep, maar die zal je al snel niet meer gebruiken. Je kan immers maar een kabel naar buiten routen, en die mag dan niet erg dik zijn of het klepje kan niet meer gesloten worden. Toch wel een schoonheidsfoutje voor een merk zoals Loewe.
,
Loewe heeft zijn gebruikersinterface volledig vernieuwd. Het onoverzichtelijk lint onderaan is nu vervangen door uitklappende menu’s die bovenaan verschijnen. Daardoor hou je beter overzicht op waar je je bevindt. De organisatie van de menu’s is logisch en je vindt zonder al te veel problemen alles terug.
Ook het Home menu kreeg een stevige upgrade. Alle content is onderverdeeld in TV, Video, Audio/radio, Photo en Web. Onder die hoofdingen vind je dan alle bronnen, of dat nu USB-apparaten, DLNA-bronnen of internet-apps zijn. Centraal op het scherm staan al je favorieten. Dat kunnen tv-zenders zijn, internet-apps, internetradio-zenders, of bestanden op een USB-apparaat.
De menu’s reageren snel en animaties storen zelden. Toch moet er nog wat gesleuteld worden aan de software. Tijdens onze testen liep de Loewe twee keer vast.
Wie een tablet in huis heeft kan de Media Assist app gebruiken om door de EPG te bladeren en zenders te selecteren of internet-apps op te starten. Ook de app moet kennelijk nog aangepast worden voor de nieuwe Art, want hier en daar liep de communicatie spaak. Zo was de zendervolgorde van de EPG niet correct.
,
De beeldverwerking op de Loewe toont gemengde resultaten. De detectie van verschillende film- en videoframerates is eerder zwak. Daardoor is het mogelijk dat je bij het aanleveren van 1080i-content soms wel eens moire-effecten of trapjesvorming merkt. Probeer waar mogelijk 1080p aan te leveren. De televisie levert knap werk bij de ruisonderdrukking. Zelfs in de middelste stand haalt die zo goed als alle willekeurige ruis weg. Voor de beste resultaten laat je de scherpte-instelling zakken naar ‘1’. Standaard staat die op ‘3’ wat het beeld te scherp maakt, en ruis accentueert. Loewe heeft ook een apart filter voor compressieruis, maar dat levert eerder matig werk.
Image+ Active verbetert het contrast in de meeste beelden op een zeer natuurlijke wijze. Daarbij gaat een minieme hoeveelheid zwartdetail verloren, maar in de heldere delen blijft alle detail bewaart. Dat is ideaal als je bij daglicht kijkt en het beeld wat extra punch kan gebruiken.
De bewegingssnelheid van dit paneel is gemiddeld. Snel bewegende voorwerpen hebben steeds een licht dubbele of wazige contour. In extreme gevallen zie je echt een vervagend spoor, al is dat zeldzaam in de meeste content. Gebruik de ‘DMM’-instelling om dat wat te verbeteren. Kies minimaal ‘zacht’ als instelling. Wil je ook het schokken van panbeelden verwijderen, dan opteer je voor ‘intensief’. Helaas zie je dan rond sommige voorwerpen wel een duidelijke halo.
Het scherm heeft een zeer goede uniformiteit, van wolkvorming is nauwelijks sprake. Enkel in de twee bovenste hoeken schijnt de achtergrondverlichting lichtjes door, enkel te merken in heel donkere scenes. Hou er ook rekening mee dat de kijkhoek niet perfect is en je op 45° al wat contrast kwijtspeelt. Het contrast op de Loewe is overigens uitstekend, dankzij een zeer goede zwartwaarde. Het scherm verbergt een minimum aan zwartdetail, dat is te verbeteren door de ‘helderheid‘ één punt hoger in te stellen. Dankzij de ‘auto dimming’ past de Loewe de lichtopbrengst aan op basis van het beeld én de omgevingsverlichting.
Het kleurbereik is uitstekend. De grijsschaal toont geen vervelende tintverschillen maar heeft een iets te warme kleurtemperatuur. Gecombineerd met het uitstekend contrast levert dat zeer mooie beelden op.
Loewe heeft een meer dan behoorlijke set luidsprekers in dit toestel gestopt. Ze zijn in staat om vrij goed de diepe rollende bas van drums weer te geven. Het klankbeeld heeft goede ruimtelijkheid, en voldoende volume. Voor wat occasioneel muziekgenot is deze televisie nog net geschikt. Enkel bij de zwaarste metal-klanken gaan de speakers door de knieën.
,
De Art levert een volledige set digitale tv-tuners. Maar hij moet natuurlijk ergens features inleveren. In tegenstelling tot zijn grotere broers beschikt de Art niet over dual channel tuners, noch over een ingebouwde harde schijf voor opnames. Wie toch wil opnemen, en timeshiften kan dat met behulp van een USB harde schijf. De Art kan ook de opnames van andere Loewe toestellen afspelen, dankzij DR+ streaming.
De ingebouwde mediaspeler loopt moeiteloos door al onze audio-bestanden. Ook voor video doet hij uitstekend dienst, maar dat je geen enkele vorm van ondertiteling kan gebruiken blijft een ernstig gebrek. Via MediaNet heb je toegang tot een hele reeks internet-toepassingen.
De Art combineert stijl met beeldkwaliteit en een zeer degelijke set features. Bovendien is hij aan te passen zodat hij perfect in je interieur past. Op prijsvlak situeert hij zich eerder bij de duurdere toestellen.