Geluid

Review: LG LAB540W

Enkele maanden geleden namen we allereerste soundbase van LG onder de loep. Deze ‘soundplate’ LAP340 viel in goede aard (lees hier de review). Het is de allerdunste audio-oplossing waarop je zelfs een grote tv kan plaatsen en levert een stevige klank-upgrade. De LAB540 lijkt er sterk op.

De nieuwe tv-speaker is een knappe en extreem dunne doos (amper 4 cm dik!) waar een televisie van maximaal 38 kg op past. Onze 55-inch Samsung ES8000 evenals de LG 55LM9600 parkeren we er moeiteloos op.

,

De LAB540W is een significante upgrade voor de LAP340, die overigens te koop blijft. Waar die laatste een ‘domme’ soundbase is die enkel een geluidsverbetering levert, biedt de LAB540W veel meer. Meer bepaald is het apparaat uitgerust met een ingebouwde Blu-rayspeler (via een dunne sleuf aan de voorkant) en smart-functies.

Bovendien – en misschien wel vooral – wordt de klank naar een hoger niveau getild door de aanwezigheid van een aparte draadloze subwoofer. Met de sub ingeschakeld, biedt de LAB540 een 4.1-ervaring. De soundbase zelf heeft immers speakers die naar voren zijn gericht en speakers die meer naar de zijkant zijn gericht.

De subwoofer is een rechtopstaand model met een basreflex die naar onder gericht is. Je moet dus niet al te veel rekening houden met de afstand tot aan muren, wat het wegwerken van de subwoofer iets gemakkelijker maakt. Voor een sub is het een relatief compact model, al zegt dat meer over de omvang van subwoofers dan iets anders.

,

Je hebt twee opties om de verbinding met het tv-toestel te leggen: optisch en HDMI. Wij raden het laatste aan, want anders kan je de Blu-rayspeler en smarfuncties niet kunnen gebruiken. Ook de extra HDMI-ingang kan handig zijn, bijvoorbeeld om een console aan te sluiten. Dan hoef je slechts één kabel naar de tv te leggen – vooral een voordeel als je een tv-toestel aan de muur wil ophoog hangen.

Overigens is het niet evident om na het opstellen nog iets qua bekabeling te doen. Alle poorten bevinden zich achteraan in een nis op de LAB540. Als er een tv-toestel op de soundbase staat, is het helemaal moeilijk om nog een kabel te versteken. LG levert daarom zelfs een verlengkabel om USB-apparaten te kunnen aansluiten op de USB-poort op de achterkant.

,

De LAB540W draait LG’s bestaande smart-platform, niet het nieuwe WebOS dat het merk in CES introduceerde en ondertussen op de nieuwste tv’s van LG opduikt.

Maar een probleem is dat niet, want je beschikt op het LG-platform over een resem goede apps, zoals Spotify, Deezer, YouTube, Netflix, Pathé en nog veel meer.

Tijd voor muziek én film. Eerst wat muziek, via de ingebouwde (en het mag gezegd worden: aantrekkelijke) Spotify-app. ‘Turbine’ van Barbarossa passeert het revue, lekker ruimtelijk dankzij de speakers die achter/zijwaarts blazen. De rivierscene uit The Hobbit: Desolution of Smaug is ook heel genietbaar. Je hoort het water langs alle kanten stromen, en er is een reëel gevoel van stereoscheiding. De LG kan geen echte rears evenaren – dat is een moeilijke – maar biedt toch een knappe audio-ervaring bij actiefilms.

,

We sprak al over de LAB540 in een preview in FWD Magazine nummer 52. Omdat we lid zijn van EISA ontvingen we de LG-soundbase nog voor het winkelklaar was. Inmiddels heeft de soundbase updates gekregen die de zaak heel wat soepeler doen draaien. Waar we ten tijden van de preview geen mediabestanden via DLNA konden afspelen, lukt dat met de nieuwe software wel, bijvoorbeeld. We kunnen nu een eindoordeel vellen.

De LAB540 behoudt alle pluspunten van de LAP340 – de slanke bouw, de 4.1-ervaring, de eenvoud van installatie – en voegt er heel wat toe. De subwoofer tilt de kijkervaring vooral bij films naar een hoger niveau. Standaard is het laag te dominant, maar dat los je in 1-2-3 op door de sublevel in de instellingen wat af te zwakken.

En ook het smart-platform is een meerwaarde, al was het maar omdat de LAB540W met de meeste videobestanden omkan en dus ook een uitstekende mediaspeler is. Apps zoals die van Spotify en Netflix zijn de kers op de taart.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.