Beeld

Review: LG 34UM95-P

Al geruime tijd geleden verdreef de breedbeeldmonitor 4:3-monitoren uit het zicht. Ondertussen is 16:9 als beeldverhouding de norm voor computerschermen. Maar het kan dus nog breder. 21:9 is de beeldverhouding die vooral bij filmkenners bekend in de oren klinkt. De meeste langspeelfilms gebruiken immers dat formaat. Erg leuk om weten, maar wat heeft een 21:9 monitor te zoeken op je bureau?

LG zag er wel wat in en lanceerde vorig jaar de 29EA93, een 21:9 monitor met 2.560 x 1.080 pixels. Een prima keuze voor wie film kijkt op zijn monitor, maar ook voor dagelijks werk bleek die monitor al snel erg handig. Het extra brede formaat is immers ideaal om je werkblad op te delen in twee en op die manier eigenlijk twee monitoren te simuleren. Alhoewel de 21:9 monitor maar 33% breder is dan zijn 16:9 equivalent is dat wel degelijk een handige opstelling. Ten opzichte van een echte dual-monitor opstelling verlies je wat schermruimte, maar je wint plaats op je bureau, en je hebt minder kabels nodig.

Dit jaar lanceerde LG met de 34UM95 een flink upgrade voor die monitor. Niet alleen is hij een pak groter (34 inch diagonaal), maar hij heeft ook heel wat meer resolutie: 3.440 x 1.440. Waar de 29EA93 eigenlijk een alternatief was voor twee 23 inch Full HD monitoren, is de nieuwe 34UM95 een alternatief voor twee 27 inch QHD (2.560 x 1.440) monitoren. Die 27 inch monitoren worden immers steeds populairder en goedkoper.

LG levert software mee om het scherm onder te verdelen in twee, drie of vier delen. Op deze nieuwe 34 inch monitor was zelfs de onderverdeling in vier nog perfect werkbaar, je hebt dan eigenlijk vier schermen met elk een resolutie van 1.720 x 720. Onze favoriete instelling was de onderverdeling in drie.

,

De monitor is afgewerkt met een chroomkleurige rand, zodat er geen rand rond het scherm is. Zodra het toestel aan staat blijkt er wel ongeveer één cm rondom ongebruikt te zijn. Het scherm is mat afgewerkt, een niet onbelangrijke keuze, want hoe groter de monitor, hoe lastiger reflecties worden.

De voet is van gebogen plexiglas en hij beschikt over twee montage-opties waardoor je hem 20 mm hoger of lager kan plaatsen. Dat is teleurstellend, op een monitor als deze hadden we toch liever een echte in de hoogte verstelbare voet gezien. Het scherm beschikt over VESA-montage gaten, dus je kan het op een zwenkarm of aan een muurbeugel hangen.

Bij de aansluitingen koos LG voor de toekomst. Er zijn twee HDMI-aansluitingen, één DisplayPort-aansluiting en twee Thunderbolt-aansluitingen. Dat laatste is vooral goed nieuws voor de Apple-gebruikers. Thunderbolt gebruikt een miniDisplayPort-connector en combineert DisplayPort en PCIExpress data en een voeding in één kabel. Niet onbelangrijk: alle aansluitingen ondersteunen de volledige resolutie van het scherm, maar je moet zeker ook nakijken of je grafische kaart deze resolutie wel ondersteunt.

Je kan op het scherm ook twee video-ingangen tegelijk tonen, elke ingang krijgt dan de helft van het scherm. Dat lijkt handig, maar dat zal wat afhangen van je eisen en opstelling. De computer herkende het halve scherm immers niet, en we moesten dus een resolutie kiezen die de helft min of meer vulde.

,

De bediening gebeurt via een kleine joystick die centraal onderaan het scherm staat. Dat vergt even wennen, maar is verder best handig. De menu’s verschijnen rechts op het scherm en dekken  ongeveer een kwart van het beeld af. Ze zijn perfect leesbaar, en vrij handig, maar je kan ze niet verplaatsen.

De lijst met instellingen bevat alle belangrijke mogelijkheden, en bevat een regeling voor de grijsschaal maar ook een kleurbeheersysteem. Helaas, de instellingen voor de gamma-curves zijn vrij beperkt, je hebt drie keuzes: gamma 0,1 of 2 die ongeveer overeenkomen met gammawaardes van 2.1, 2.0 en 1.8. Het scherm is daarmee iets te helder (we prefereren een gamma van 2.2). De Cinema-preset is op dit scherm wel een mogelijk alternatief. De gamma-curve heeft dan een lichte S-vorm zodat donkere tinten en heldere tinten iets benadrukt worden. 


,

Het AH-IPS paneel staat garant voor een uitstekende kijkhoek. We kiezen voor de ‘Custom’ beeldinstelling met de ‘warm2’ kleurtemperatuur. De zwartwaarde is, zeker voor een IPS-scherm, vrij goed. Het scherm levert een echt contrast van ongeveer 950:1. Door de iets te lage gamma-waarde verliest het beeld wel wat punch. De grijsschaal is vrij neutraal, maar neigt in de middenste en helderste tinten heel licht naar cyaan. Dat kregen we met de grijsschaal instellingen weggewerkt.

Het paneel is beperkt tot sRGB kleurbereik maar dat geeft het uitstekend weer. Enkel groen, geel en in mindere mate rood, zijn een tikje te fel. Dat was bovendien een fout die we met kleurbeheersysteem niet weg kregen zonder andere kleuren nadelig te beïnvloeden.

Het totaalbeeld is uitstekend en zal voor gewone gebruikers, gamers en zelfs amateurfotografen voldoen. De gemiddelde fout in de 'Colorchecker' blijft rond de drie, net ok dus. Vooral de oranje tinten gaan iets zwaarder in de fout, maar dat is zeker niet dramatisch. Enkel Voor professionals moet het nog iets beter, maar dat kan. De LG beschikt immers over een optie voor hardwarekalibratie. Met de bijgeleverde software en een optionele kleurmeter kan je het scherm volledig in lijn van het gewenste kleurbereik brengen. Je moet dan wel gebruik maken van de DisplayPort of Thunderbolt-aansluiting. Voor professionele fotobewerking kan je de LG via DisplayPort zelfs met 10-bit kleur gebruiken.

,

Gamers kunnen in de menu’s nog aan de ‘response time’ sleutelen. Uiteraard zal de monitor altijd iets trager zijn dan een echt TN-gamers scherm, maar tenzij je hardcore ‘first person shooters’ wil spelen, zal de LG ruim volstaan. De betere kijkhoek en uitstekende kleuren zijn een fantastische troef. Reken wel op een forse videokaart om al die pixels aan te sturen.

Achteraan vinden we nog drie USB-poorten, waarvan een USB3.0-poort. Echt makkelijk te bereiken zijn die niet. Het scherm heeft tot slot ook ingebouwde luidsprekers, die bovendien beter zijn dan we gehoopt hadden. Nog steeds geen aanrader voor de echte muziekliefhebber maar voor heel wat gebruik zullen ze volstaan.

Met een topverbruik van 65 Watt en bij een helderheid van 100cd/m² nauwelijks 38 Watt valt het verbruik uitstekend mee.

,

Wie zijn oog laat vallen op een QHD 27 inch scherm, maar eigenlijk graag twee monitoren zou hebben, doet er goed aan deze LG te overwegen. Je hebt een zee aan ruimte die nuttig ingezet kan worden. De kleuren en het contrast zijn uitstekend, het scherm is een plezier om op te gamen en te werken. Helaas, voor al dat moois moet je ook een stevige prijs betalen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.