Geluid

Review: Koss Sporta Pro

Het geluidstechnische gedeelte zou één op één overgenomen zijn van de Porta Pro. ‘Steal from the best’, moeten ze bij Koss gedacht hebben… De Sporta Pro kost niet meer dan 39,95 euro. Waarna zich meteen de vraag stelt of je voor een dergelijk bedrag wel enige kwaliteit mag verwachten. We zullen zien.

De afwerking van deze hoofdtelefoon doet alleszins een aanzienlijk hoger prijskaartje vermoeden. Niet dat de Sporta Pro een chique verschijning is ofzo, maar hij blijft wel volkomen gevrijwaard van el cheapo-looks. Vinden we fijn.

Koss heeft kennelijk zelf ook veel vertrouwen in de degelijkheid van deze hoofdtelefoon. Je krijgt namelijk een levenslange garantie op de Sporta Pro! De behuizing bestaat uit matzwarte, stevige plastic. De verstelbare hoofdband is niet veel meer dan een geplooide, metalen strook.

Je zou kunnen denken dat dat qua draagcomfort geen best idee is, maar in de praktijk blijkt het geen probleem te zijn. Het geheim zit hem in de extra kussentjes die we ook al op het zustermodel Porta Pro opmerkten.

Deze kussentjes zijn enkele centimeters boven de drivers aangebracht, en zorgen op die manier voor extra steun en comfort. Zowel de extra kussentjes als de afdekking van de drivers zijn in een zachte, zwarte stof uitgevoerd. Een andere eigenschap die de Sporta Pro bijzonder maakt, is dat de hoofdband ten opzichte van de drivers 90 graden naar achteren kan gekanteld worden.

Je draagt de hoofdband dan niet bovenop het hoofd, maar achteraan. Zolang je niet met je hoofd ergens tegenaan leunt – denk aan een zetel – is dat zelfs de meest comfortabele manier om de Sporta Pro te dragen. En: op die manier gaat je coiffure niet naar de bliksem.

De Sporta blijft perfect op je hoofd zitten, ook als je stevig aan het sporten bent. Of aan het headbangen. De Sporta Pro laat zich compact opvouwen en kan worden vervoerd in een zacht draagtasje. Op het uiteinde van de 1,2-meter lange aansluitkabel zit een vergulde minijackstekker. Een omzetstuk, waarmee je de hoofdtelefoon dan ook kunt aansluiten op een full size jack uitgang, wordt netjes meegeleverd. 

,

De Koss klinkt enigszins aan de doffe kant, en er gaan links en rechts aardig wat details verloren. Aan de andere kant van het frequentiespectrum is ook de resolutie van het laag niet geweldig. Daarbij is het stereobeeld wat smalletjes en ontbreekt het de Sporta Pro eigenlijk over de hele lijn aan enige verfijning. Een mooie Apple Lossless opname klinkt daardoor als een stevig gecompresseerd mp3’tje. 

En dus kunnen we wel stellen dat de Sporta Pro een aanrader van formaat is. Excuseer? Jawel. We mogen namelijk niet vergeten dat deze hoofdtelefoon amper € 40 kost. En voor dat geld presteert hij absoluut uitstekend. Sterker nog: we hebben nog nooit een hoofdtelefoon in deze prijsklasse gehoord die het beter doet. Vandaar dus: een aanrader van formaat!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.