Redactie

Rechtbank verplicht clouddienst Bhaalu te stoppen

Vandaag besliste de rechtbank van koophandel in Antwerpen dat het Hasseltse Right Brain Interface haar cloudvideorecorddienst Bhaalu stop moet zetten. Binnen de maand moet het bedrijf gehoor geven aan de eis, anders riskeren ze een forse boete van 1.000 euro per gebruiker per maand.

Afgelopen juli boekte Bhaalu nog een overwinning op de tv-zenders, maar nu oordeelt de handelsrechter dat de dienst een inbreuk vormt op het gebruik van het signaal van de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium. Bhaalu is volgens Right Brain Interface een virtuele videorecorder en stuurt een lichtjes uitgesteld tv-signaal uit. Het bedrijf ziet Bhaloo dan ook vooral als een product en niet als een dienst. Als verdediging werd daarbij aangevoerd dat gebruikers van Bhaalu ook alleen programma's op kunnen nemen die deel uitmaken van hun tv-abonnement bij Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen.

De zenders beschouwen Bhaalu echter wel als een dienst en niet als een videorecorder. Zij vinden dat er tegenover die dienst een vergoeding moet komen te staan. Of Bhaalu nu helemaal op gaat houden te bestaan is nog onduidelijk. Er zou beroep aangetekend kunnen worden of men zou kunnen kijken naar een eventuele schikking met de zenders, maar dat lijkt onwaarschijnlijk nu zij het gelijk van de rechter aan hun kant hebben.

In de Verenigde Staten zagen we afgelopen zomer een gelijksoortige rechtszaak voorbij komen. Toen was Aereo, dat net als Bhaalu tv-signaal aanbiedt via internet, het onderwerp van gesprek. Ook daar werd beslist dat technologie er niet toe doet en dat de intellectuele eigendomsrechten van de zenders blijven gelden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.