Beeld

Panasonic’s nieuwste smart tv-features

Er wordt dit jaar alweer enorm aan de smart tv-features gesleuteld. Bij Panasonic vonden we drie belangrijke nieuwe features: My Stream, Info Bar, en TV Anywhere.

,

Een televisie dient al lang niet meer uitsluitend voor televisie-content (lees: honderden kanalen). We bekijken er ook content van allerlei verschillende bronnen: Catchup-tv diensten, Video On Demand, Youtube, onze eigen mediabibiliotheek enzovoort.

Het zou veel handiger zijn als je uit dat enorme aanbod een soort van persoonlijk kanaal zou kunnen samenstellen, dat enkel zaken toont die jou interesseren, en dat ongeacht of ze nu op YouTube, een of andere live tv-zender, een opname of uit je bibliotheek komen.

Dat is nu precies wat ‘My Stream’ doet. Met prachtige screenshots toont het een scherm vol content, speciaal voor jou uitgekozen. Uiteraard moet Panasonic daarvoor toestemming krijgen om je kijkgewoontes te monitoren. Maar je kan het proces ook versnellen door programma’s die je goed vindt een ‘ster’ te geven, met een speciale knop op de remote.

My Stream is gepersonaliseerd per familielid, zodat je eigen aanbevelingen niet vol staan met kinderprogramma’s, om maar iets te zeggen. Tenzij je er zelf ook graag naar kijkt natuurlijk.

My Stream is beschikbaar op de AX800, AS800, AS750, AS740, AS650, en AS600-reeks.

,

Bij Panasonic verkopen ze ook ijskasten, maar die dienen enkel om voedsel in te stoppen, niet om met de rest van de familie te communiceren. Neen, het moet maar eens gedaan zijn met al die berichten op de ijskastdeur. Enter ‘Info Bar’: een kleine balk onderaan je televisiescherm waarin je toegang krijgt tot dingen zoals uur en datum, weer, herinneringen voor events, of persoonlijke berichten.

Die berichten verstuur je vanop een smartphone via een speciale app, en het kan tekst, foto of video zijn.

Wat meer is, de televisie hoeft er zelfs niet voor aan te staan. Je wandelt gewoon binnen,  de camera van de televisie detecteert dit, brengt het toestel uit standby en toont de Info Bar. De camera kan zelfs je gezicht herkennen en toont zo enkel de berichten die voor jou bestemd zijn. Want net zoals My Stream is Info Bar volledig gepersonaliseerd.

Info Bar is beschikbaar op de AX800 en AS800-reeks.

,

TV kijken terwijl je op de trein zit? Het kan, dankzij TV Anywhere. Dankzij de nieuwe app kijk je op je tablet of smartphone om het even waar je bent naar de digitale tuners van je Panasonic tv. Zolang je maar internet-toegang hebt, dus ook in het buitenland. De televisie hoeft enkel in standby te staan. Is er nog iemand thuis en beschikt het toestel maar over één tuner, dan moet je natuurlijk naar hetzelfde programma kijken. Maar als je tv over een twin-tuner beschikt, dan kijk je allebei naar een ander kanaal indien gewenst.

Extra’s: je kan ook remote opnames programmeren (naar USB harde schijf), of opnames bekijken.

Mogelijke beperking: Het lijkt enkel om zogenaamde Free To Air zenders te gaan, lees: de zenders die je kan bekijken zonder CAM in de CI+-slot. In Vlaanderen zijn dat bijvoorbeeld enkel de VRT-zenders. Panasonic kon ons voorlopig niet bevestigen of dit ook met versleutelde zenders zou werken.

TV Anywhere is beschikbaar op de AX800, AS800, AS750, AS740, en AS650-reeks.

,

My Stream is een goed idee, maar in Vlaanderen werkt bijna iedereen met een settopbox. De meerwaarde zal dus helaas beperkt zijn. In Nederland waar het gebruik van een CI+-kaart beter verspreid is, kan My Stream een uitstekend idee zijn. Alles hangt af van hoe goed de aanbevelingen zijn.

Info Bar lijkt erg futuristisch en heeft een hoog ‘gadget’-gehalte. Toch vinden we het idee intrigerend.

TV Anywhere daarentegen is een prachtig idee, en een uitstekend wapen om de vele beperkingen van de huidige tv-streaming diensten te lijf te gaan. Maar, daarvoor moet het natuurlijk wel met alle zenders werken en niet enkel met onversleutelde zenders. En helaas, ook deze feature zal mogelijk weinig nut hebben in Vlaanderen, waar de settopbox koning is. Beschik je niet over een CI+-kaart dan, zijn de Free To Air zenders (de VRT-zenders) sowieso als enige beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.