Mobile

Nokia stelt nieuw vlaggenschip voor

Op een Microsoft-conferentie presenteerde Nokia drie nieuwe Lumia's: één topmodel en twee smartphones die aan budgetprijzen worden uitgebracht. Het drietal wordt de eerste met Windows Phone 8.1, uitgerust met Siri-rivale Cortana. 

Mocht de naam van de intelligente assistente van Windows Phone 8.1 je bekend voorkomen: inderdaad, Cortana is de naam van de AI die de Master Chief begeleidt in de Halo-gamereeks op de Xbox-consoles. Cortana zal vergelijkbaar zijn met Siri en de spraakaansturing van Google Now.

Windows Phone 8.1 bevat aardig wat nieuwigheden. Een exhaustieve lijst vind je bij de collega's van ZDNet, wat ons opvalt is dat video, muziek en podcasts niet langer op één plek worden aangeboden. Nochtans was dat net een troef van Windows Phone. De 8.1-update wordt in de zomer verstuurd naar bestaande Windows Phone-telefoons. 

,

Van de drie nieuwe Lumia's krijgen de twee budgettelefoons voorrang. Ondanks hun laag prijspunt – 119 tot 149 euro – zijn de Lumia 630 en 635 uitgerust met een Snapdragon-chipset met quadcore-processor. Beide beschikken over een 4,5 inch ClearBlack-scherm, dat we ook kennen van duurdere modellen.

Het is echter de Lumia 930 die alle aandacht trekt. Dit nieuw vlaggenschip van Nokia verschijnt in juni en zal 599 euro kosten, exclusief BTW. Wederom wordt er sterk ingezet op fotografie, een trend die al werd ingezet op de voorgaande Lumia 920.

De 930 heeft een 20-megapixel PureView-camera met een Zeiss-lens, aangevuld met nieuwe softwaremogelijkheden. Dit alles wordt aangedreven door een Snapdragon 800-chipset met een quad-core processor aan 2,2 GHz. 

Met een 5-inch AMOLED-scherm dat Full HD toont, belooft de Lumia 930 heel wat. Volgens Nokia zou de display helder genoeg zijn om bij fel daglicht nog altijd leesbaar te zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.