Mobile

Nokia’s met Android zijn spotgoedkoop

Het was wellicht het slechts bewaarde geheim van de MWC-beurs in Barcelona: Nokia brengt telefoons op basis van Android uit. Maar wie op een nieuw topmodel zat te wachten, komt bedrogen thuis. De Nokia X is allesbehalve een vlaggenschip.

Eén verrassing was er wel: Nokia brengt niet één Android-telefoon uit, maar drie. De X en X+ zijn heel gelijkaardig, behalve dat de plus-editie meer geheugen en opslagruimte heeft. Beide apparaten beschikken over een 4-inch scherm. De Nokia XL daarentegen, pronkt met een display van 5 inch.

Alle drie draaien Android, maar niet een versie die herkenbaar zal zijn voor mensen die Samsungs, Sony's of andere Android-merken gewoon zijn. Nokia heeft er voor gekozen om de Android-basis aan te vullen met een eigen interface en een eigen appwinkel. Je kan dus geen apps installeren vanuit de Google Play Store.

Meer zelfs, de interface doet wel heel sterk denken aan de tegels van Windows Phone. Nokia zegt ook de nieuwe X-lijn te zien als een opstap om mensen kennis te laten maken met "Nokia- en Microsoft-diensten zoals Skype, OneDrive en Outlook.com"

Je moet alleszins geen aanslag plegen op je spaarpot om een nieuwe Nokia met Android te kopen. De prijzen gaan van 89 tot 109 euro voor de XL. De vraag is echter wel of de X-toestellen bij ons te koop zullen zijn, want in eerste instantie lijken ze te mikken op landen zoals Rusland en India. In die regio's was Nokia traditioneel sterk, maar ondervindt het merk steeds meer concurrentie, onder andere van goedkope Chinese fabrikanten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.