Beeld

Nieuwe Android TV mist Samsung

Google gaat na het succes van Chromecast opnieuw een gooi doen om de tv te veroveren. Er komt een nieuwe tv-platform op basis van Android – en (bijna) alle tv-bouwers doen mee.

Het nieuwe Android TV-platform is software die kan draaien op televisies, maar ook op andere beeldbronnen, zoals mediaspelers of Blu-rayspelers. Het is ondertussen de derde poging van Google om een aanwezigheid te veroveren op het grootste scherm in het huis. De eerste poging, Google TV, faalde wegens weinig media-aanbod en bescheiden ondersteuning door fabrikanten.

De tweede, de Chromecast HDMI-stick, lijkt wel een succes te zijn. Misschien wel omdat het gaat om een staafje van 35 euro dat iedereen kan open en dat op iedere televisie past.

Android TV is weer een volledig smart tv-platform. Ondersteuning van tv-fabrikanten is dus een must, maar deze keer lijkt dat geen probleem te zijn. De belangrijkste merken zijn mee, met één grote uitzondering: Samsung. De aanwezigheid van Philips in de rij van Android TV-supporters is het minst verrassend, daar dit merk nu al bezig is met het integreren van (een typische) Android-implementatie op zijn nieuwe televisies. Dat LG meedoet is dan weer wél verbazingwekkend, want zij investeren net veel geld in het uitrollen van WebOS als nieuw smart tv-platform.

De verklaring van Samsungs' afwezigheid in de Android TV-club zit wellicht in het feit dat het Zuid-Koreaanse bedrijf op smart tv-vlak vroeg het voortouw nam en nu al een mooi smart platform bezit. Bovendien lijkt het er steeds meer op dat Samsung zijn afhankelijkheid van Google en Android wil verminderen. Zo zet het merk steeds meer in op Tizen, een alternatief voor Android.

Android op smartphones kan behoorlijk rijk en complex overkomen, maar bij Android TV is het net de bedoeling dat de interface heel licht en toegankelijk oogt. Tegelijkertijd krijg je van de preview die Google op I/O presenteerde, niet de indruk dat er revolutionaire nieuwe wegen bewandeld worden. Er zijn vernieuwende elementen, zoals de mogelijkheden om Android TV aan te sturen vanaf een Android Wear-horloge, zoals LG en Samsung op I/O aangekondigd hebben. Android TV zal ook een Google Now-functie hebben.

Maar het is afwachten tot de software effectief klaar is. Android TV is immers gebaseerd op Android L, de volgende versie van het besturingssysteem. Op I/O gaf Google aan dat ze vroeger inzage wil geven in wat er met Android gaat gebeuren, en dus toont het bedrijf nu al Android L – lang voor het op de markt komt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.