Redactie

Nederlanders mogen niet langer downloaden

Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het downloaden van muziek en films niet illegaal is. Of liever: 'was'. Sinds donderdag mag het downloaden van pakweg Game of Thrones ook in Nederland niet meer.

Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, in kader van een zaak rond de thuiskopieheffing. De hoogte van die heffing op blanco media (zoals beschrijfbare dvd's) en bepaalde apparaten (zoals smartphones, tablets en muziekspelers) werd deels bepaald door het geschatte verlies door piraterij. Maar voor fabrikanten als Philips en Sony was dat onaanvaardbaar, want daardoor werden hun producten in Nederland duurder of moesten ze een kleinere marge nemen in dat land.

De Europese rechters oordelen dat de thuiskopieheffing niet mag compenseren voor illegale downloads. Een gevolg van die uitspraak is dat de Nederlandse regering concludeert dat het downloaden van illegale mediabestanden daarmee ook verboden wordt. En dat met onmiddellijke ingang, benadrukt Nederland. Dat downloaden niet illegaal was voor de downloader stond immers nergens in een wet. Het aanbieden van illegale kopieën is trouwens altijd verboden geweest.

De aankondiging zorgt voor veel beroering in Nederland, waar veel mensen muziek en films downloaden, blijkt uit statistieken. Vooral dat het verbod onmiddellijk in voege treedt, weekt veel discussie los. 

Een uitgebreide kijk op de zaak én veel discussie is er bij onder andere bij Tweakers.net te vinden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.