Redactie

Kijktip: Total Recall

De Oostenrijkse eik Arnold Schwarzenegger maakte eind jaren tachtig en begin jaren negentig genoeg oppervlakkige actiefilms, maar was gelukkig ook slim genoeg om zo nu en dan samen te werken met mensen van hetzelfde kaliber als zijn Terminator-regisseur James Cameron. Zo boog de Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven begin jaren negentig het kortverhaal We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick om tot een heuse "thinking man's action film". Vanavond is Total Recall te zien op België EEN.

Net zoals in het kortverhaal speelt Schwarzenegger een man die herinneringen aan een vakantie naar Mars in zijn hoofd wil laten implanteren. Maar wanneer dat fout loopt en hij een spion met een gewist geheugen blijkt te zijn moet hij rennen voor zijn leven. En dat is het moment waarop Verhoeven het verhaal van de legendarische sciencefiction-auteur een eigen kant opstuurt: een kant met een torenhoge bodycount, pijnlijke neusgaten en prostituees met drie borsten.

Ondanks al het geweld, en Total Recall is uiterst gewelddadig, blijven de voor Philip K. Dick kenmerkende thema's in de film overeind. Is Schwarzenegger nu echt een spion met geheugenverlies, of is alles wat hij in de film meemaakt nu gewoon een geïmplementeerde droom? Op het moment dat de aftiteling loopt mag iedere kijker zijn eigen conclusie trekken. Total Recall bevat ook een vroege rol van Sharon Stone die daarna ook onder Verhoeven echt doorbrak in Basic Instinct.

Vrijdag 28 november om 23.15 uur op België EEN.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.