Geluid

Gramofon combineert streamer met WiFi-router

Een goedkoop kastje dat Spotify streamt naar je hifi-keten en tegelijkertijd ook een hotspot in de lucht brengt. Dat is het recept waarvoor de mensen achter Fon geld willen ophalen via Kickstarter.com.

Voor wie dit allemaal vertrouwd in de oren klinkt: eind vorig jaar zocht een op eerste zicht gelijkaardig project met Nederlandse roots op gelijkaardige wijze bij het grote publiek financiering. Deze Rocki was uitermate succesvol en is inmiddels toe aan het uitleveren van toestellen aan de eerste klanten.

Achter Gramofon zit Fon, een social hotspotbedrijf. Bij Fon ga je akkoord je internetverbinding te delen met derden, in ruil voor een vergoeding of credits waarmee je dan elders op Fon-hotspots kan surfen. In België werkt Fon daarvoor samen met Belgacom, in Nederland is er een samenwerking met KPN.

Simpliciteit is een belangrijk element van Gramofon. Je sluit het apparaat via WiFi of ethernetkabel aan je netwerk en via een 3,5 mm jack koppel je het analoog aan je muziekinstallatie. Een optische aansluiting is geen optie.

De bediening kan via de Gramofon-app op je telefoon of via de Spotify-app. Gramofon is immers Spotify Connect-compatibel.

Gramofon klinkt heel sterk als een alternatief voor Airport Express van Apple, dat eveneens een verbinding naar je stereoketen legt (analoog of digitaal) en als WiFi-router functioneert. Maar er zijn toch wat verschillen, en ook de vergelijking met Rocki gaat niet helemaal op.

Rocki is vooral veelzijdiger, met z'n ingebouwde batterij en ondersteuning voor Airplay en DLNA. Gramofon zet eerder in op sociale functies. Zo kunnen vrienden inloggen op de eigen hotspot die het apparaat in de lucht brengt en vanaf hun smartphone DJ'en. Gramofon kan bovendien gewoon voor eigen gebruik dienen als WiFi-punt.

Zoals gebruikelijk bij Kickstarter.com willen de Gramofon-initatiefnemers geld ophalen vooraleer te produceren. Het doel is tegen 15 mei 250.000 dollar op te halen, een doel dat nog ver weg ligt. Onhaalbaar is het echter niet, want in de eerste 24 uur werden toch al 60.000 dollar ingezameld. Daarmee zijn alle mogelijkheden om voor de allerlaagste prijs van 40 dollar een Gramofon te kopen, weg.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.