Beeld

Chromecast lijkt klaar voor Europese lancering

Het lijkt er steeds meer op dat Google binnenkort Chromecast gaat verkopen in Europa. De spotgoedkope HDMI-staaf is een mooie lowcost-oplossing om te streamen naar je tv.

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd dat Chromecast eindelijk ook bij ons te koop zal zijn. Recente opmerkingen vanuit Google wijzen in die richting en er duiken steeds meer indicaties op dat de lancering nakend is. Zo ondersteunt de nieuwste versie van de Chromecast-app Nederlands en zijn er foto's online verschenen van dozen die klaar staan om in Britse winkels verkocht te worden.

Waar Google TV een grootse poging was van Google om de woonkamer te veroveren, huldigt Chromecast een eerder bescheiden aanpak. Het is een staafje dat je rechtstreeks in een tv steekt (of een HDMI-poort op een AV-receiver of soundbar), en waarnaar je kan streamen vanaf een tablet of smartphone.

In tegenstelling tot Apples Airplay, kan dit wel enkel vanuit compatibele apps. Momenteel is die lijst beperkt tot namen als YouTube, Netflix en Plex, maar het is duidelijk dat het lijstje binnenkort heel wat langer wordt.

Onze review van Chromecast vind je door hier te klikken.

Het interessante aan Chromecast is dat je een directe verbinding realiseert tussen bron en het staafje. Gebruik je bijvoorbeeld de YouTube-app op je telefoon om een video naar de tv te sturen, dan vloeit die data niet over je telefoon – maar direct van YouTube naar Chromecast. Dat spaart de batterij van je telefoon en laat toe dat je ondertussen op je smartphone iets anders doet.

,

Ook de Plex-app werkt samen met Chromecast, zodat je video, muziek en films die in het eigen netwerk zijn opgeslagen kan streamen. Tot voor kort was de Chromecast-optie bij Plex enkel beschikbaar voor mensen die intekenden op de betalende Plex Pass, maar nu werkt de functie ook bij mensen die dat niet hebben gedaan.

Met de update van Plex duiken er ook een paar nieuwe opties op, zoals de mogelijkheid om foto's van je iPhone automatisch te uploaden naar de Plex-servers. Een gelijkaardige functionaliteit wordt al geboden door de Apple TV, maar nu kan je dus iets gelijkaardig doen als je inzet op Googles toestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.