Geluid

Bluetooth

Naast WiFi is Bluetooth uitgegroeid tot dé draadloze technologie. Het is heel veelzijdig, maar wordt vooral gebruikt om audio draadloos te streamen vanaf een smartphone naar een bron. Dat kan een hoofdtelefoon of een speaker zijn.

Bluetooth verstuurt data draadloos over de 2,4-GHz frequentie. Niet toevallig is dat een frequentie waar nog andere draadloze technologieën gebruik van maken (waaronder WiFi en wat minder bekende audioprotocols), maar ook een frequentie met aardig wat interferentiebronnen.

Bluetooth kan in principe voor meerdere doeleinden dienen. Het kan een drager zijn van audio, maar ook van data (bijvoorbeeld tussen een pc en een printer) of een netwerkconnectie. 

Je moet de Bluetooth-technologie zien als een kabelvervanger, meer bepaald van kabels die van apparaat naar apparaat lopen. Denk aan je hoofdtelefoonkabel, audiokabel of kabel naar een randapparaat. WiFi is uitsluitend een vervanger voor een netwerkkabel.

Wat er over Bluetooth wordt gestuurd, wordt bepaald door zogenaamde profiles. Er zijn er zo meer dan dertig, waarvan Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) en Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) de belangrijksten zijn vanuit een AV-standpunt. 

A2DP laat toe dat er audio over Bluetooth wordt gestreamd, en dat aan een zekere kwaliteit. Er is nog een audioprofiel, maar die is bedoeld voor handsets met tweewegscommunicatie. De kwaliteit is daar veel lager.

Bij A2DP wordt de kwaliteit bepaald door de gebruikte codec. Standaard is dat SBC, maar die is niet zo efficiënt als de alternatieven AAC of MP3. Een nieuwe ontwikkeling is Aptx, een codec die in tegenstelling tot voorgaande lossless kan zijn. Efficiëntie is belangrijk omdat Bluetooth geen grote bandbreedte heeft, en je dus bijvoorbeeld geen FLAC's direct over Bluetooth zou kunnen streamen (vooropgesteld dat FLAC ondersteund werd, wat niet het geval is).

Er zijn verschillende versies van Bluetooth, waarvan versie 4.0 de recentste is. Alle versies zijn onderling compatibel, maar versie 4.0 verbruikt veel minder stroom en heeft ondersteuning voor nieuwe toepassingen, zoals draadloze hartmeters.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.