Beeld

4K Blu-ray-standaard klaar tegen het einde van 2014

We koesterden stille hoop dat de Blu-ray Disc Association op CES de nieuwe 4K-standaard zou aankondigen. Helaas, het lijkt er nu op dat we nog een jaar zullen moeten wachten.

2014 zal een stortvloed aan Ultra HD-tv's op de markt zien verschijnen maar content voor die prachtige televisies blijft een heikel punt. Ja, de meeste toestellen beschikken over zeer deskundige scaler-technologie die al je bestaande content nieuw leven in blaast, maar echte 4K-content daar blijft het nog even op wachten. Of om precies te zijn, op een manier om die content bij de kijker te krijgen. Want de content zelf is er wel al. Heel wat films worden immers nu al in 4K geschoten, en ook bij de digitalisatie en restoratie van oudere films is 4K het doelwit. Wat maakt het dan zo moeilijk om die films beschikbaar te maken?

In het kort: de grootte van de 4K-bestanden. Als je weet dat een 50GB Blu-ray-schijf al snel ergens tussen de 25 en 40 GB aan film bevat, dan kan je wel begrijpen dat een 4K-film niet op die schijf past. Zo'n film zou, als we het rekenwerk vereenvoudigen, 100 tot 160 GB vereisen. Er zijn dan ook nieuwe standaarden vereist. Zowel voor de fystieke schijf als voor het formaat van de film. De fysieke schijf is het kleinste probleem, fabrikanten pakken al geruime tijd uit met vierlagige Blu-ray schijven die 100 GB kunnen bevatten. Dat  bevestigde Philip Newton, Vice-president for consumer electronics at Samsung Australia, onlangs nog aan de The Australian. Ook de Duitse fabrikant Singulus toont die technologie al sinds september 2013.

Rest dus enkel nieuwe standaarden te bepalen voor hoe we die films op de schijf zetten, en dat is werk voor de BDA (Blu-ray Disc Association). Victor Matsuda, chairman of BDA Global Promotions Committee, vertelde The Hollywood Reporter dat de taakgroep die met die standaarden bezig is zijn werk tegen het eind van het jaar hoopt af te ronden. Driewerf hoera! Verdere details ontbreken. Welke videocodec (H.265 of VP9 of beide), hogere framerates, groter kleurbereik, nauwkeurigere kleurinformatie of High Dynamic Range? Voorlopig onbekend, al mogen we wel een deel van die dingen verwachten.

Zal de nieuwe Blu-ray schijf echter nog iets kunnen betekenen? Streaming staat klaar om de markt te bestormen en in tegenstelling tot enkele jaren geleden toen de Blu-ray-schijf gelanceerd werd, is streaming nu wel al veel beter ingeburgerd. En op CES drukte Netflix CEO, Reed Hastings, de menigte meermaals op het hart dat 2014 de start zal betekenen van 4K-streaming. Ook heel wat andere partijen zoals Amazon, DirecTV en Comcast willen de Amerikaanse markt van 4K-streaming voorzien. En al zal 4K-streaming een zeer goede internetverbinding vereisen, toch lijkt het een reële bedreiging voor het bestaansrecht van de fysieke schijf.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.