Geluid

Yamaha presenteert z’n eerste netwerkreceiver

Netwerkreceivers zijn een relatief jong gegeven, maar het concept lijkt wel aan te slaan. Ook Yamaha brengt nu zo'n toestel uit, de R-N500, met extra's zoals een HD-compatibele audiostreamer, USB-DAC en AirPlay.

Yamaha stond in het verleden vaak wat afwachtend tegenover nieuwe trends, maar de laatste jaren stort de Japanse audiospecialist zich met veel enthousiasme op relatief jonge technologie zoals audiostreaming.

Die beweging zet zich ook door op IFA 2013, want met de R-N500 presenteert het merk nu zijn eerste netwerkreceiver.

Net als een klassieke receiver bevat deze machine een voor- en eindversterker (2x 80 watt), terwijl het design sterk gelijkt op dat van de toestellen uit Yamaha's S-serie. Je kan de R-N500 dan ook makkelijk combineren met andere Yamaha-toestellen zonder dat de R-N500 uit de toon valt.

Dankzij het aanbod analoge en digitale ingangen zijn er bovendien heel wat combinaties mogelijk.

Overal thuis
Onderhuids vinden we echter een paar leuke extra's terug die op klassieke receivers ontbreken. Zo beschikt de R-N500 onder meer over een audiostreamer die bestanden via je netwerk kan afspelen, met ondersteuning voor hi-res muziek zoals 24-bit/192kHz FLAC's.

Via de USB-aansluiting op de achterzijde is de nieuwe Yamaha ook compatibel met iOS-toestellen en andere USB-opslagmedia.

vTuner brengt internetradio binnen handbereik, terwijl AirPlay en Yamaha Music Play het mogelijk maken om draadloos muziek naar de receiver te streamen vanaf mobiele toestellen.

Wie een tablet of smartphone bezit, kan de R-N500 ook bedienen met een app, de NP Controller App die gratis beschikbaar is voor iOS en Android.

Aantrekkelijk geprijsd
Een exacte releasedatum van de Yamaha R-N500 is nog niet bekend, maar het toestel zou in de loop van de herfst naar de winkels vertrekken. De adviesprijs is al wel vrijgegeven: die bedraagt 449 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.