Redactie

Workshop: Repareer de videobuffer van Youtube

Youtube-gebruikers van het eerste uur ergeren zich materloos aan de nieuwe manier van bufferen van de video’s: slechts enkele seconden extra worden ingeladen en bij springen, moet er altijd opnieuw gebufferd worden.

De videosite Youtube gebruikt de technologie Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (Dash). Die breekt een video in kleine delen en buffert elk deel naarmate je verder kijkt naar het filmpje. In theorie kan Youtube zo aanpassen aan veranderende netwerkomstandigheden zonder dat het filmpje stilvalt.

In de realiteit is de Youtube-ervaring er vooral frustrerender op geworden. Je kan geen filmpje meer pauzeren om er later naar te kijken als het helemaal gebufferd is, wat je ook toestaat om in het filmpje naar voor en achter te springen, zonder te moeten wachten op het bufferen.

Je kan Dash niet uitschakelen op Youtube, maar je kan wel een plugin installeren die dat voor jou doet. Hij is beschikbaar voor Chrome, Firefox, IE, Opera en Safari. De plugin is nog niet goedgekeurd, dus je vindt hem niet de addon-winkel zelf, maar wel op de site van de makers. (Chrome-gebruikers moeten het bestand naar hun desktop slepen en dan weer in de browser. Ze moeten ook aangeven dat ze de plugin in ontwikkelaarsmodus willen gebruiken.)

Er verschijnt een tandwiel in de rechterbovenhoek van Google. Daarop klik je en je navigeert naar tabblad ‘Speler’. Daar vink je ‘Dash Playback’ uit.

De plugin is niet goedgekeurd en gebruikers hebben al laten weten dat ze de software met wisselend succes hebben gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.