Beeld

Waarom je moet wakker liggen van bhaalu

Na een aantal maanden in bèta gaat de collaborative videorecorder bhaalu eindelijk officiëel van start. Het is een innovatief concept, dat haaks staat op de aanpak van traditionele zenders. Vanaf 23 november is de dienst gelanceerd. Niet alleen in België en Nederland, maar ook in drie andere landen.

De Bhaalu-videorecorder verandert de manier waarop je televisie kijkt behoorlijk radicaal. De zenders die in je televisieabonnement zitten, worden volledig continu opgenomen op de servers van bhaalu. Een opname zelf programmeren is dus niet langer noodzakelijk. Wie 's avonds in de sofa ploft, bladert op comfortabele manier door de opnames – de facto het volledig tv-aanbod van de voorbije dagen – en begint te kijken. Dat kan op tablet, smartphone, computer of via de bhaalu-box op televisie.

Bhaalu biedt dus iets dat radicaal verschilt van traditionele zenders, die nog altijd heel lineair ingesteld zijn. In eerste reacties op bhaalu, onder meer hier bij De Standaard, tonen VRT en VTM zich not amused met de dienst. 

Voor een volledig overzicht van wat bhaalu allemaal biedt en hoe het werkt verwijzen we je door naar onze review hierOok de tablet-app hielden we al tegen het licht hier.

Op zaterdag 21/11/2013 gaat bhaalu officiëel van start in België en Nederland, volgende week volgt Singapore en daarna de staat New York. Ook in Duitsland loopt het platform al. Behalve in de webshop zal de bhaalu-box ook te koop zijn in de winkels van de Expert- en Excellent-ketens.

,

Bhaalu heeft in zijn prelaunch fase regelmatig aan de prijzen gesleuteld. Ook nu is er ten opzichte van onze vorige reviews alweer wat veranderd.  Bovendien zijn er mogelijkheden bijgekomen. Wat er vandaag staat, is het finale aanbod. Wie wil testen kan zich registreren op de website (www.bhaalu.be) en vervolgens 8 uur gratis mobiel testen. Daarna moet je kiezen voor een van de onderstaande opties.

Mobiel kijken
Ben je tevreden met tv kijken op smartphone of tablet? Dan is bhaalu Mobiel voor jou. Je betaalt een eenmalige kost van 49 euro en een maandelijks lidgeld van 5 euro. Je opnames worden dan 7 dagen bijgehouden, of 28 dagen als je ze als favoriet aanduidt of aanraadt via sociale media. Voor series wordt steeds het volledige uitgezonden seizoen bijgehouden, tot 7 (of 28) dagen na de laatste aflevering. Kies je later ook voor een stick of de box, dan kan je met diezelfde maandelijkse bijdrage tegelijk ook op televisie kijken. Per combinatie mobiel/tv betaal je slechts één keer 5 euro. Wil je met meerdere mensen in het gezin simultaan kijken op twee televisies of tweemaal mobiel? Dan moet je wel 5 euro per maand extra betalen per combinatie mobiel/tv.

In het oorspronkelijke aanbod kon je voor 5 euro tegelijk naar een box, smartphone en tablet kijken. Dat is nu dus licht ingeperkt. Hoe lang de opnames bijgehouden worden is in deze formule ook korter dan tot heden. Vroeger keek je tot 30 (of 60) dagen terug.

de bhaalu Stick

Nieuw in het aanbod is de bhaalu stick. De stick is voorzien van een HDMI-aansluiting, en je kan hem voorzien van stroom via een USB-aansluiting van de televisie of via een bijgeleverde adapter. De stick kan discreet achter de televisie weggewerkt worden en je bedient hem via een bijgeleverd infrarood-oogje en de bhaalu remote. 

bhaalu stick

Dit is een tussenstap voor wie bhaalu op televisie wil bekijken maar de bhaalu-box te duur vindt. Het aanbod is identiek als voor mobiel: opnames worden 7 (of 28) dagen bijgehouden. Voor de Stick betaal je een eenmalige prijs van 125 euro en een maandelijkse bijdrage van 5 euro. Wie een stick in huis haalt kan ook tegelijk mobiel kijken als hij eenmalig 49 euro betaalt.

de bhaalu Box
Wie zijn opnames langer wil bijhouden haalt een bhaalu-box in huis. Al je opnames worden dan 30 dagen bewaard en favorieten zelfs 90 dagen. Ook hier worden bij reeksen alle afleveringen bewaard tot 30 (of 90) dagen na de laatste aflevering. De bhaalu-box kost eenmalig 365 euro en uiteraard betaal je ook hier een maandelijkse bijdrage van 5 euro. En net zoals bij de stick kan je voor die bijdrage ook mobiel kijken als je de eenmalige bijdrage van 49 euro betaalt.

De bhaalu-box heeft bovendien wat extra's. Zo heeft de box een 128GB SSD aan boord die je later zal kunnen gebruiken om persoonlijke content op te slaan en beschikbaar te maken via het internet. Bovendien zal je met de bhaalu-box binnenkort ook HD-zenders kunnen opnemen en bekijken. Voor kerstmis mag je je verwachten aan VTM, Eén en Canvas in HD.

,

Naast HD-zenders mag je je ook aan een uitgebreider zenderaanbod verwachten. De Belgische franstalige zenders zullen er waarschijnlijk eerst bijkomen. Verder zenders worden toegevoegd op basis van feedback en naarmate er meer kijkers zijn.

Binnenkort zal je bhaalu ook vanop je pc of Mac kunnen bekijken in een internetbrowser. Ook een 'video op aanvraag'-aanbod zit er aan te komen, zodat je films kan huren.

Een van de oorspronkelijk beloofde functies komt er voorlopig niet. Bhaalu zal reclameblokken niet markeren zodat je ze met een druk op de knop overslaat, zoals in onze oorspronkelijk review beschreven. Uiteraard kan je de reclame wel gewoon doorspoelen.

We moeten het eerlijk toegeven: we zijn nogal fan van bhaalu. Het concept maakt tv-kijken een pak flexibeler. En je keuze wordt er enorm door uitgebreid. Nu er ook verschillende prijsopties zijn, vereist instappen niet noodzakelijk een zware investering.

Het is natuurlijk de vraag hoe de traditionele zenders op bhaalu gaan reageren. In de V.S. is er een dienst met wat gelijkaardigheden, het Dish Network, dat nu verwikkeld is in rechtszaken met CBS en andere Amerikaanse tv-stations. 

Bhaalu probeert dit probleem te verkomen, daar te eisen dat elke bhaalu-gebruiker ook een tv-abonnement bij Belgacom, Telenet of andere aanbieder heeft. Of dat voldoende juridische dekking is, moet nog blijken. Het ondermijnt toch ook het bhaalu-concept wat, want je kan niet met de dienst aan de slag zonder ook een andere aanbieder te betalen. En zo wordt het totaalplaatje toch wat duurder.

Ben je tevreden met het huidige zenderaanbod (te vinden hier) dan is het te overwegen om je digitale televisie settopbox op te zeggen en te kiezen voor tv met een kaartje. Een bhaalu-stick of box biedt je dan alle opnames die je wil.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.