Begin deze week lichtte Apple de sluier op iOS 7, de nieuwe software voor de iPhone en iPad. Het is nog enkele maanden wachten vooraleer het verschijnt, maar hier zijn alvast de belangrijkste nieuwigheden.
Het is wel al duidelijk dat iOS 7 bij veel mensen gemengde gevoelens oproept. Er verandert namelijk heel veel, veel meer dan in het verleden toen er een nieuwe versie van het iPhone- en iPad-besturingssysteem opdook.
iOS 7 zal tegen de herfst gratis te downloaden als update voor je iPhone en iPad. Tenzij je een oud model hebt, want iOS 7 is niet voor alle toestellen weggelegd. iOS 7 zal beschikbaar zijn voor:
- iPhone 4
- iPhone 4s
- iPhone 5
- iPad 2
- iPad (3de generatie, met Retina-scherm)
- iPad (4de generatie, met Retina- en Lightning-connector)
- iPad mini
- iPod Touch (de huidige 5de generatie)
Hier hoort wel een 'maar' bij. Bij oudere modellen, zoals de iPad 2, zullen sommige functies niet present zijn. De Airdrop-functie (zie lager) is er zo eentje, volgens Apple omdat oudere toestellen niet over de juiste hardware beschikken.
In het verleden betekent een nieuwe iOS ook dat oude toestellen na het updaten aanzienlijk trager werkten. Hopelijk is dat bij iOS 7 niet het geval.
,
Wellicht het schokkendste van iOS 7 is de compleet nieuwe look. Onder leiding van Jon Ive, de ontwerper van de buitenkant van de meeste Apple-producten, is er gegaan voor een kleurrijke en 'vlakke' interface die komaf maakt met alle pseudo-echte effecten. Geen 'houten' boekenkast voor boeken en tijdschriften meer (iBooks), Geen Agenda-app met een lederen omkadering, enzovoort…
Bijna alle vaste icoontjes zijn vervangen en kregen meer afgeronde hoeken. Soms zijn ze zeer radicaal veranderd. Zo is het icoon van de Foto's-app niet langer een beeldje van een zonnebloem, maar een abstract kleurenpalet. Kiosk lijkt dan weer op een kleurrijke afbeelding van magazine-covers.
Apple gaat daarnaast voor een nieuw en zeer slank lettertype, wat niet altijd even leesbaar is.
,
Een van de minpunten van de iPhone en iPad tot op heden, is dat je veel moeite moet doen om elementaire instellingen in te stellen. Als je bijvoorbeeld snel WiFi wil inschakelen of de helderheid aanpassen, dan moet je in de Instellingen duiken en wellicht nog enkele keren op een optie tikken.
In iOS 7 hoeft dat niet meer: door van de benedenrand van het scherm naar boven te vegen, roep je de overvolle Control Center op. Hier zijn alle belangrijke instellingen verzameld: Airplane-modus, WiFi, Bluetooth, Nacht-modus en de vergrendelknop. Op dezelfde plek kan je de helderheid en het volume aanpassen, en zijn er ook mediacontrols.
De lijst van opties in de Control Center stopt daar niet. Je kan hier Airdrop inschakelen (zie verder) en eventueel audio en video naar een Airplay-toestel sturen. Helemaal onderaan zijn een aantal vaste apps: een zaklamp, wekker, rekenmachine en de camera.
,
Airdrop is een functie die al een tijdje beschikbaar is voor Mac-computers, en nu dus ook voor iPhones en iPads. Het laat je toe om snel een bestand (zoals een foto) met een andere persoon met een Apple-toestel te delen. Je zet het aan in het Control Center, waarna Airdrop als optie opduikt als je iets probeert te delen.
Een minpuntje: vooralsnog lijkt het niet te werken met Airdrop op de Mac-computer. Je kan dus wel bestanden naar andere mobiele toestellen sturen, maar niet naar Macs, en omgekeerd. Misschien dat dit nog aangepast wordt tegen de definitieve lancering van iOS 7.
,
Als je een app nu sluit onder iOS, gebeurt er in de achtergrond nagenoeg niets. Of het moet een app zoals Skype zijn, die wel nog blijft 'luisteren' naar inkomende oproepen.
In iOS 7 wordt heel wat meer mogelijk, en zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om in de achtergrond te downloaden. Dat is al handig voor die grote magazine-PDF's.
Om een overzicht te krijgen van geopende apps moet je nog altijd tweemaal op de Thuis-knop drukken. Wat je dan te zien krijgt, ziet er wel anders uit bij iOS 7. Elke app wordt vertegenwoordigd door een icoon (zoals nu) en – nieuw – een grote screenshot. Door horizontaal te vegen, kan je bladeren door de apps. Het doet ons wel wat denken aan Windows Phone en het verdwenen WebOS.
,
Er wordt veel gesurfd met de iPhone en iPad. Maar goed dat Apple de Safari-browser eindelijk onder handen neemt. Er is nu meer één invulveld meer, waar je zowel URL's als zoektermen voor Google (of Bing) kan tikken.
Ook mooi is het scherm dat je ziet als je schakelt tussen browservenster. Elk browservenster verschijnt als een kaartje waar je door kan neuzen. Helemaal onderaan verschijnen de links van browservensters die open staan op verbonden pc's en andere mobiele toestellen.
Nieuw is ook een privémodus, ouderlijk toezicht en ondersteuning voor een centrale wachtwoordenmodule (Keychain).
,
iOS 7 bevat nog heel wat meer. Nog hoog op onze lijst van goedgekeurde nieuwigheden is de ondersteuning voor EXIF-data bij foto's (zodat ze op nieuwe manieren kunnen geordend worden), een automodus, een mooie opgefriste Muziek-app, en natuurlijk iRadio.