Redactie

The Talented Mr. Ripley

Een psychopaat kan ook een toffe knul zijn. Of omgekeerd. Tom Ripley (Matt Damon) is in ieder geval beide. Het interessante is dat de reden waarom hij moordt zo voor de hand ligt dat het nauwelijks hoeft te worden uitgelegd: hij maakt mensen van kant uit pure, onversneden hebzucht.

Aan het begin van The Talented Mr. Ripley sluit hij vriendschap met de stinkend rijke jongeling Dickie (Jude Law), maar dan alleen om een plannetje in werking te stellen waarin hij diens identiteit kan overnemen. Dat impliceert natuurlijk dat de echte Dickie van kant moet worden gemaakt, maar dat is slechts het begin van de intrige: tijdens het tweede en derde bedrijf van de film toont Ripley zijn ware talent door uit de kladden van de politie en de door Dickies verloofde ingehuurde privédetective te blijven.

The Talented Mr. Ripley is gebaseerd op de gelijknamige roman van Patricia Highsmith, waarvan later ook enkele vervolgdelen werden verfilmd. In 2002 kwam Ripley’s Game in de zalen (met deze keer John Malkovich in de hoofdrol), en in 2005 volgde Ripley Under Ground (met Barry Pepper).

De twee eerste romans werden al eens eerder verfilmd: deze The Talented Mr. Ripley kreeg in 1960 al een Franse adaptatie (Plein Soleil, met Alain Delon als Ripley) en Wim Wenders’ Der Amerikanische Freund (met Dennis Hopper) was een verfilming van Ripley’s Game en Ripley Under Ground.

Dinsdag 13 augustus op Vitaya om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.